Foto: Depositphotos /  ParStud
Foto: Depositphotos / ParStud

Odlučili da ne otvaraju granice za Srbe: Zbog korone produžena zabrana

Podeli

Kako se navodi, odluka grčke vlade da se državljanima trećih zemalja, osim država EU i Ssnegen zone, zabrani ulazak u Grčku kako bi se smanjilo širenje zaraze korona virusom, produžena je do 14. decembra.

U prvom članu piše da se odluka odnosi na kopnene granice Grčke. Za turiste i strane državljane za koje ne postoji zabrana omogučen je ulaz na grčku teritoriju samo preko Bugarske, odnosno preko grčko-bugarskog prelaza Promahonas-Kulata i to sa negativnim testom na kovid 19 ne stariji od 72 sata.

Ostali granični prelazi, poput Kakavija sa Albanijom, Evzonija sa Severnom Makedonijom i Kipija sa Turskom, ostaju otvoreni samo za odredjenu kategoriju i to takodje sa negativnim PCR testom.

Zabrana ne važi za grčke državljane, za lica koja imaju dozvolu za boravak u Grčku, za lica koja žive u Grčkoj, za ulaz lica zbog neophodnih profesionalnih ili medicinskih razloga koji imaju posebna dokumenta, kao i za kamione i tranzit bolničkih vozila koji sa teritorije KiM preko Severne Makedonije ulaze u Grčku zbog hospitalizacije pacijenata koji pripadaju diplomatskom, vojnom i administrativnom personalu zemalja članica EU i EULEX na KiM.

Odluka stupa na snagu večeras

Foto: Depositphotos/ melis82
Foto: Depositphotos/ melis82

Za transport robe otvoreno je sedam graničnih prelaza, četiri sa Bugarskom i po jedan sa Severnom Makedonijom, Turskom i Albanijom, dok za vozače kamiona ne važi obavezna potvrda negativnog PCR testa.

U posebnom članu ove odluke se navodi privremena zabrana za ulaz na grčku teritoriju za „sve državljane trećih zemalja iz bilo koje ulazne tačke ili bilo kojim prevoznim sredstvom, uključujući avionska, morska, železnička ili drumska povezivanja zbog preventivnih razloga zaštite javnog zdravlja od dodatnog širenja kovid 19 na grčku teritoriju“.

Pročitajte još:

Zašto je građanima Srbije toliko važno da se grčke granice otvore? "Zaista smo razočarani"

Od ove zabrane izuzete su državljani zemalja članica EU, šengen zone, kao i državljani Australija, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Urugvaja, UAE i Singapura.

Iz Srbije bez testa i karantina u 20 zemalja: Evo koji su uslovi za ostale

Ova odluka, kako navodi MIA, juče je objavljena u Službenom listu Grčke i stupa na snagu večeras od ponoći, a reč je od odluci koja predstavlja produženje prethodne odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu