Foto: depositphotos/nicolashan
Foto: depositphotos/nicolashan

Vodič za putnike: Ovo su zemlje koje ne primaju turiste FOTO

Podeli

Trenutna situacija u svetu uzrokovana prislila je mnoge zemlje na zatvaranje svojih granica.

Drugi talas pandemije koronavirusa prisilio je mnoge zemlje koje su dosad bile dostupne za turiste na potpuno zatvaranje ili delimično otvaranje, sa posebnim oprezom i merama za turiste koje pristižu u zemlju, prenosi CNN.

Jedna od njih je Argentina, zemlja koja je donedavno glasila kao zemlja otvorena za sve turiste, ali sada je odlučila da uvede malo stroža pravila i dopusti dolazak turista samo iz njoj susednih zemalja.

Svoja je vrata delimično zatvorila i Afrika. Neke od najpoznatijih destinacija, poput Egipta, Etiopije, Južne Afrike i Tanzanije ostaju otvorene za turiste, ali veliki broj država zatvara svoje granice. Jedna od njih je i Alžir koji nema međunarodnih letova, kao i Kamerun, prenosi portal 24sata.

Butan. Foto: depositphotos/DarioStudios
Butan. Foto: depositphotos/DarioStudios

Restrikcije stupaju na snagu i u Aziji, jednoj od omiljenih svetskih destinacija. Jedna od prvih država koja je zatvorila svoje granice još na početku pandemije je Butan, tako da ne čudi što ove mere još uvek nisu olabavljene.

Najbrojnija zemlja na svetu, Kina, delimično je zatvorila svoje granice. Dopušteni su ograničeni letovi, ali ne i za turiste. Dakle, destinacije poput Kineskog zida i Zabranjenog grada moraće da pričekaju neka bolja vremena.

Plovidba Gangom, Indija. Foto: Depositphotos/vanbraun
Plovidba Gangom, Indija. Foto: Depositphotos/vanbraun

Indija, zemlja poznata po raznim prirodnim lepotama i vrhovima Himalaja, trenutno je zatvorena za sve turiste. Mere u ovoj zemlji za strane turiste za sad važe do 30. novembra. Slično je i u Indoneziji, koja je delimično otvorila svoje granice za ostrva poput Balija, ali ne i za turiste.

Japan otvorio je svoje granice za poslovne putnike, dok su turisti još uvek na čekanju. Isto je u Kazahstanu, Laosu i Makau, državama koje još uvek nisu otvorene za turizam.

Primamljive plaže i gradovi poput Kuala Lumpura, mirisi i ukusi multietničke Malezije, trenutno su na čekanju nekih boljih vremena. Isto važi i za Mongoliju, u čijim lepotama za sada mogu da uživaju samo njeni stanovnici.

Jedna od najrestriktivnijih zemalja i pre pandemije koronavirusa, komunistička Severna Koreja, zatvorila je svoje granice za strane turiste. Takođe, kao jedna od najviše izolovanih zemalja u Aziji ističe se i Vijetnam, koji ne dopušta nikakav oblik putovanja.

Egzotične, tople i primamljive destinacije koje mame turiste u zimskim mesecima su Filipini, Šri Lanka, Tajvan i Tajland. Zakazane rezervacije za posetu ovim zemljama, ove će godine razni "putoholičari" morati da prebace za narednu.

Plaža na Tajlandu. Foto: depositphotos/muha04
Plaža na Tajlandu. Foto: depositphotos/muha04

Australija važi za kontinent sa najrestriktivnijim merama kada govorimo o putovanjima.

Neki od najvećih gradova, Sidnej u Melburn, zatvorili su svoja vrata za sve strane državljane, a ni na Novom Zelandu turisti još uvek nisu poželjni.

Za razliku od Azije i Australije, Evropa je otvorenija za strane državljane, pogotovo za one evropske zemlje koje nisu navedene kao rizične. Ipak, u nekim zemljama turisti nisu poželjni. Jedna od tih zemalja je i Azerbejdžan, koji je trenutno u sukobu sa Jermenijom.

Destinacije Bliskog Istoka takođe zatvaraju svoje granice. Lepote Jerusalima ili kosmopolitskog Tel Aviva još su uvek nedostupne turistima.

Foto: Depositphotos/Iermannika
Foto: Depositphotos/Iermannika

Situacija u Severnoj Americi nije toliko restriktivna za putovanja i dolazak turista. Većina država je delimično otvorena. Ipak, Devičanska ostrva ne primaju turiste do kraja novembra, a Kanada je u potpunosti zatvorila granice za turiste.

Top destinacije Južne Amerike poput Perua i Brazila ostaju otvorene za strane državljane, ali neke države odlučuju se na pooštravanje mera. Čile je odlučio da zatvori svoja vrata za strane državljane, dok je Urugvaj još uvek dostupan za neke putnike, mada ne i za turiste.

Pamukale, Turska. Foto: depositphotos/alan64
Pamukale, Turska. Foto: depositphotos/alan64

Izuzetak za putoholičare koji su željni putovanja, čini Turska, jedna od najposećenijih destinacija na svetu. Ova zemlja je od početka pandemije otvorena za sve turiste, i čini se da ne namerava da pooštri mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu