Foto: Depositphotos /  anyaberkut
Foto: Depositphotos / anyaberkut

Budućnost putovanja avionom: Vakciniši se i instaliraj aplikaciju za praćenje

Podeli

Sve češće mogu se čuti različita rešenja kojim bi se svetskim putnicima omogućilo da lakše putuju i u vreme pandemije.

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA), koja predstavlja brojne velike svetske aviokompanije, razvija niz mobilnih aplikacija koje će pomoći putnicima da se snađu u ograničenjima za putovanja u vreme pandemije virusa korona.

Istovremeno, te aplikacije bi trebalo da omoguće vladama i i avio-kompanijama da na siguran način razmenjuju informacije, najavila je IATA, koja planira krajem godine pilot-platformu Travel Pass. Ona bi trebalo da bude dostupna za korišćenje vlasnicima pametnih telefona Android i Apple iOS u prvoj polovini iduće godine, navodi dnevnik.hr.

Zdravstveni i drugi podaci o putnicima neće se čuvati centralno, već će se koristiti blockchain tehnologija, pa će potrošači moći da kontrolišu podatke koje dele, rekla je IATA.

Na letovima obavezna: Da li biste se vakcinisali ako je to uslov za putovanje?

Nova aplikacija "Contactless Travel" kombinovaće podatke iz pasoša s podacima o testiranju i vakcinisanju koje prima iz laboratorija.

Međutim, australijski nacionalni avioprijevoznik Qantas objavio je u utorak da će insistirati na tome da se međunarodni putnici vakcinišu pre letenja i opisao taj potez kao "nužnost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu