Foto: depositphotos/nata_rass
Foto: depositphotos/nata_rass

Biser Tirenskog mora: Ni najveći avanturisti nisu čuli za Tropeu FOTO

Podeli

Većina ljudi, pa čak i onih koji redovno putuju, neće umeti da locira Tropeu, odnosno da vam kaže gde se ovaj gradić nalazi. Tropea, biser Tirenskog mora koji se nalazi na jugu Kalabrije nije prvi pik stranih turista koji hitaju ka lepoj Italiji.

Nije ni drugi, pa ovde mahom letuju domaći turisti kao i Evropljani koji žele da upoznaju autentičnu Italiju, onu koja je uspela da odoli masovnom turizmu i zadrži stari šmeh.

Iako možda i najsiromašnija regija Italije, Kalabrija je prepuna kontrasta, divlje lepote koliko i nemaštine, orolunih zgrada ali i prelepih plaža koje nisu prenaseljene turistima, čak ni u špicu sezone.

U antičko doba ovaj region je bio deo Magna Grecia, niza grčkih polisa pa je Kalabrija u to vreme bila jak trgovinski centar, ali i konstantno na udaru osvajača. Zanimljivo je da ćete danas u kalabrijskom dijalektu prepoznati primese grčkog jezika, dok je nasleđe helenske kulture vidljivo na svakom koraku.

Od svih mesta u Kalabriji, najpoznatija su Ređo Kalabrija, Tropea i Šila (Scilla). Sva ova mesta relativno su bliza jedna drugog pa je topla preporuka da ih obiđete zajedno tokom jednog boravka u ovim krajevima...

Tropea – grad osnovao Herkules?

Ovaj popularni grad koji se nalazi na litici, učiniće vam se veoma misteriozan i vrlo autentičan. Navodno ga je prema jednoj legendi osnovao čuveni mitski junak Herkules, pa se glavni gradski trg po njemu i nosi i zove (Piazza Ercole).

Nestvarne plaže

Tirensko more je ovde neverovatno bistro i nestvarno. Izvrsne tirkizne nijanse i bistrina, zajedno sa belim, peskovitim obalama čine Tropeu savršenim mestom za odmor.

Plaže se nalaze mahom uzduž magistrale, okružene moćnim liticama, pećinama i impresivnim stenovitim formacijama. Iznajmite suncobran ili pronađite neku hladovinu za uživanje u suncu i kupanje.

Čokoladni tartufi

Kada dođete u Kalabriju, neizbežna je degustacija sladoleda, ali njemu svakako dodajte na listu tartufo. Desert tartufo poreklom je iz Picoa, Kalabrije. U pitanju je slasna, okrugla kugla sladoleda od lešnika (ili čokolade) i vanile prekirvena kakao prahom.

Zaronite kašikom u ovu malu "bombu" i uživajte u rastopljenoj čokoladi koja će nalik lavi da se izlije iz centra kolača.

Staro jezgro grada

Istorijski centar grada zaslužuje da ga svaki dan istražujete. Za ovu skitnju nije potrebna mapa, niti lista. Dovoljno je da se izgubite u lavirintu uskih uličica. Na kraju ćete naići na prolaz sa pogledom na more ili zastati u nekom kafiću na kratki predah i jedan Aperol spritz.

Crkva Santa Maria Dell 'Isola

Nijedna poseta Tropeji nije potpuna ako ne posetite Santa Maria dell 'Isola. Izdižući se iz Tirenskog mora, crkva Santa Maria dell 'Isola je simbol grada. Vekovima su ostrvo posećivali hodočasnici, monasi i ljudi željni duhovnosti.

Santa Maria dell 'Isola bila je popularna tema za umetnike i pisce i do danas zauzima posebno mesto u srcu Tropejaca. Drevna struktura svetilišta Santa Maria dell 'Isola odavno je nestala uglavnom zbog razornog zemljotresa 1905.

Najnovije obnove dogodile su se 2011. godine. Vrt iza crkve je mirna oaza za meditaciju među maslinama i smokvama i uživanje u spektakularnom pogledu na surovu obalu i plaže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2436 idi na stranu