Foto: depositphotos/Mircea Moira
Foto: depositphotos/Mircea Moira

Naučnici sumnjaju: Bezbedno letenje je "loša matematika"

Podeli

Tvrdnja avio-kompanija i proizvođača aviona da je letenje izuzetno bezbedno tokom kovid 19, kako smatra jedan od vodećih naučnika je "loša matematika".

Zapravo, poznati naučnik je bio autor istraživanja koje su međunarodno udruženje avioprevoznika (IATA), Erbas, Boing i Embraer koristili da potkrepe svoje tvrdnje.

Tokom tog istraživanja otkriveno je da je tokom pandemije bilo samo 44 identifikovana potencijalna slučaja prenosa na letu, i to od 1,2 milijarde putnika. To nam je početkom meseca otkrio medicinski savetnik IATA dr Dejvid Pauel, na osnovu naučnih studija dr Dejvida Fridmena, američkog specijaliste za zarazne bolesti.

Fridmen je sproveo istraživanje sa doktorkom Enelis Vajlder Smit iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu. IATA je rekla da se njegova analiza studije "poklapa sa malim brojem zaraženih koji su zabeleženi u nedavno objavljenoj recenziji Fridmena i Vajlder-Smitove".

Međutim, Fridmen je rekao kako je proračun rizika međunarodnog udruženje avioprevoznika - previše pojednostavljen i potencijalno obmanjujuć, piše Travelmagazine.

"Hteli su da na toj konferenciji za štampu predstavim stvari, ali iskreno, usprotivio sam se naslovu koji su izabrali za istu", rekao je dr Fridmen za Rojters.

Totalna blokada: Turisti dobili zahtev da napuste zemlju

"U pitanju je loša matematika. 1,2 milijarde putnika tokom 2020. godine nije dobra brojka, jer je retko ko bio testiran. Kako znate koliko se ljudi zaista zarazilo? Odsustvo dokaza nije dokaz o odsustvu".

"Šansa da neko dobije kovid 19 tokom leta je 1 prema 27 miliona"

Avio-kompanije i proizvođači aviona tvrde da avioni predstavljaju mnogo manji rizik od širenja virusa od većine ostalih zatvorenih prostora zbog upotrebe efikasne i najbolje moguće filtracije vazduha,

"Nismo tvrdili da je to konačan i apsolutni broj" rekao je portparol IATA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu