Foto: Depositphotos/Wirojsid
Foto: Depositphotos/Wirojsid

Pravila se menjaju svakodnevno i zbunjuju sve: "Apetit za putovanjima snažan"

Podeli

Evropski putnici željni su nastavka putovanja, ali poteškoće zbog većeg broja slučajeva koronavirusa i stroga ograničenja putovanja mnoge će možda dovesti do toga da svoja predviđena putovanja stave na čekanje, govore podaci nove studije koju je objavila Evropska putnička komisija (ETC).

Ovo je prvo istraživanje koje procenjuje kratkoročne putničke namere evropskih putnika s deset velikih tržišta, kako bi bolje razumeli i odgovorili na uticaj pandemije na putovanja u Evropu. Izveštaj takođe pruža informacije o preferencijama putovanja ljudi, uključujući vrste odredišta i iskustva, razdoblja odmora i zabrinutosti u vezi s putovanjem u sledećim mesecima.

Uprkos pandemiji, Evropljani su i dalje optimistični u pogledu putovanja, pokazuju rezultati ispitivanja.

Većina ispitanika, čak 54 odsto navodi da namerava da putuje u sledećih šest meseci, dok je 26 odsto izjavilo da planira da putuje do novembra 2020. Putovanje Evropom najbolji je izbor, a 41 odsto namerava da nastavi putovanje u zemlji, a 39 odsto na druge evropske destinacije.

Istaknuto je da su zemlje koje su pogođene vriusom korona i dalje među najpopularnijim odredištima u Evropi, a na lestvici vode Španija, Francuska i Italija. Među onima koji planiraju putovanje, najatraktivniji su odmori na suncu i plaži 25 odsto.

Najveći interes za putovanjem je u Poljskoj, pa Italiji, Španiji, Nemačkoj i Austriji.

Usklađivanje evropskih pravila putovanja kao imperativ

GettyImages / Asanka Ratnayake / Stringer
GettyImages / Asanka Ratnayake / Stringer

Evropljani na svojim putovanjima daju prednost zdravlju i sigurnosti 21 odsto, ali takođe uzimaju u obzir mir i opuštanje 14 odsto.

Oko 20 odsto smatra putovanje avionom najmanje sigurnim delom puta.

Zabrinutost zbog putovanja i dalje je velika jer se Evropljani moraju voditi komplikovanim ograničenjima. Izveštaj ETC-a pokazuje je da su primarna briga za one koji nameravaju putovati mere karantina, sve veći broj slučajeva kovida, mogućnost da se razbole na odredištu i nepredvidiva ograničenja putovanja.

Izveštaj jasno pokazuje da karantin, nejasna granična pravila, politike rezervacije i otkazivanja stvaraju prepreke ispitanicima, te je potrebno da evropska vlada koordiniše i usaglasi pravila i propise o putovanju.

EU uvodi korona-semafor: "Teško je prokljuviti kuda sme da se putuje"

"Apetit Evropljana za putovanjima je snažan, ali ga takođe koče razumljive zdravstvene brige i obeshrabrujući niz pravila i ograničenja povezanih s kovidom", rekao je izvršni direktor ETC-a Eduardo Santander te dodao: "Harmonizovani pristup i pojednostavljivanje pravila jedino je rešenje".

Situacija se menja danonoćno, a mnoge države u koje su državljani Srbije mogli slobodno da uđu, uvele su obavezan karantin ili zabranile ulazak, dok su nam se neke države otvorile: Što uz test, što bez uslova. Trenutno, bez testa i karantina možemo u ovih 20 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2435 idi na stranu