Foto: Depositphotos /  gustavofrazao
Foto: Depositphotos / gustavofrazao

"Korona nas je naučila da je Srbija lepa"

Podeli

Svetski dan turizma biće obeležen danas, a početak ove godine, za našu zemlju je bio rekordan, kada je turizam u pitanju. U januaru mesecu, broj noćenja stranih gostiju skočio je za 28, a u februaru 18 odsto, što je ukazivalo na to da ćemo imati odličnu turističku godinu.

A onda se desila pandemija, te je ceo svet pogođen virusom kovid 19. Iz Turističke organizacije Srbije za B92.net objašnjavaju da u aprilu gotovo da nije bilo turističkog prometa.

"Imali smo 95 odsto manje ostvarenih noćenja nego u istom mesecu prošle godine. Posle višemesečnog pada turističkog prometa, u avgustu, domaći turisti beleže rast od preko 25 odsto kada su u pitanju dolasci pre svega na planine i u banje u Srbiji", kažu iz TOS-a.

Podaci su takvi da je broj noćenja domaćih turista u julu u odnosu na isti mesec prošle godine manji za svega 3,2 odsto, u junu je taj pad bio 17 odsto, dok je mesec dana ranije iznosio čak 76 odsto.

"To nam govori da se vratilo poverenje naših građana za putovanje u zemlji. Tome je značajno doprinela i kampanja TOS-a pod sloganom "Izaberi svoju avanturu! #vidisrbiju", tokom koje smo pokazali da su svaki korak, zaveslaj, staza… u Srbiji nova avantura", ističu iz ove organizacije.

Za oporavak potrebne godine

Foto: Depositphotos/ leelook
Foto: Depositphotos/ leelook

Pročitajte još:

Srbi rešili da upoznaju Srbiju: Kolone i redovi FOTO

Novootkrivene destinacije: Šta je to što je koronavirus "naučio" Srbe?

Zaronili do dna srpskog jezera: Drugo najčistije u Evropi VIDEO

Prema podacima Svetske turističke organizacije samo u prvih šest meseci, turizam je pretrpeo štetu od preko 450 milijardi dolara. To je, globalno gledano, pet puta veći gubitak nego 2009. godine usred svetske ekonomske i finansijske krize.

Povratak turizma na nivo iz 2019. u pogledu dolazaka turista trajaće, procenjuju u svetskoj turističkoj organizaciji, između 2,5 i 4 godine. Evropa je bila druga najteže pogođena regija, od svih globalnih regiona, sa padom dolazaka turista od 66 odsto u prvoj polovini 2020.

Stradale su i Amerika (-55 odsto), Afrika i Bliski Istok (obe -57 odsto). Međutim, Azija i Pacifik, prva regija koja je osetila uticaj kovid 19 na turizam, bile su najteže pogođene, sa padom broja turista od 72 odsto u šestomesečnom periodu.

"Vrlo je nezahvalno davati bilo kakve prognoze u ovom trenutku. Svi pažljivo pratimo epidemiološku situaciju, koja je promenljiva. Nadamo se najboljem i verujemo da ćemo u nekoj bližoj budućnosti ponovo moći da ugostimo i strane turiste u onom broju, kao pre krize. Baš zato, kroz našu digitalnu kampanju u inostranstvu, želimo da nas turisti sa udaljenih destinacija ne zaborave i da planiraju da posete našu zemlju u budućnosti", istakli su.

TOS je krajem prošle godine obezbedio veliki projekat koji finansira Evropska turistička komisija,a kako iz TOS-a kažu, uz pomoć tih sredstava sada se radi pojačana onlajn kampanja kako u Kini tako i u SAD.

"Imali smo i uključenja uživo, putem čuvene alibabine platforme Fligi, a potpisali smo sporazum i sa jednom od najpoznatijih turističkih internet kompanija Tuniu u Kini. Državljani te zemlje nam već daju signale da će Srbija biti prva destinacija u Evropi koju će posetiti nakon krize", objasnili su u razgovoru za B92.net.

Šta nas je korona "naučila"?

Foto: Deposithphotos / Bane.m
Foto: Deposithphotos / Bane.m

"Korona nas je naučila da treba da negujemo i razvijamo domaći turizam. Naučila nas je da je Srbija lepa. Mnogi su tek sada otkrili svoju zemlju, što se može izdvojiti kao pozitivno u ovoj situaciji", kaću iz TOS-a.

Kako globalna ograničenja putovanja počinju da se ublažavaju, odredišta širom sveta fokusiraju se na rastući domaći turizam, a mnogi nude podsticaje građanima da istražuju svoje zemlje.

Prema Svetskoj turističkoj organizaciji (UNVTO), s obzirom da će se domaći turizam vratiti brže od međunarodnih putovanja, ovo predstavlja priliku i za razvijene i za zemlje u razvoju da se oporave od socijalnih i ekonomskih posledica globalne pandemije.

"Svesni smo činjenice da su sve zemlje lepe na svoj način. Ipak, ono što turisti koji posete Srbiju najčešće izdvajaju kao jedinstveno i retko gde drugde viđeno je toplina naših ljudi, srdačnost i gostoprimstvo, što čini boravak u našj zemlji kao "kod kuće" i zbog čega nam se turisti vraćaju. To je apsolutno ono što izdvaja Srbiju od drugih destinacija", zaključili su iz TOS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu