Postsezona u Hrvatskoj: "To je prošle godine bilo nemoguće"

Podeli

Hoteli su na najvećem gubitku, ali i vlasnici privatnih apartmana svakako pamte bolje dane postsezone

Ona je na hrvatskoj obali zaustavljena zbog pandemije koronavirusa, a u Hrvatskoj trenutno boravi oko 115.000 turista. To je 40 odsto od prošlogodišnjeg turističkog rezultata, a najverniji gosti, osim domaćih, su Nemci.

Nautički turizam je ipak osetio najveći gubitak

Broj turista na ostrvu Murter u julu je neuporediv s njihovim brojem u septembru. Kako piše Dnevnik.hr, ostrvo je među prvima u Hrvatskoj završilo u karantinu te je ove sezone ostvarilo 70 odsto prošlogodišnjeg turističkog prometa.

Ovih dana ti brojevi opadaju.

"Deveti je mesec, nažalost, zbog svih ograničenja, znatno lošiji nego prethodnih godina. Mi smo trenutno na 40 odsto ostvarenja”, rekla je za Dnevnik Nove TV Mateja Bašić, direktorka Turističke zajednice Murter.

Pandemija korigovala cene

Foto: Depositphotos/ ah_fotobox
Foto: Depositphotos/ ah_fotobox

Pročitajte još:

Turisti beže iz Hrvatske: "Najava je da će krajem sedmice hoteli biti gotovo prazni" VIDEO

Otpakujte torbe, otkažite let: Hrvatsku proglasili crvenom zonom

"Može se naći smeštaj od 30-40 evra, to je lani bilo nemoguće"

Zatvaranje granica i ograničavanje putovanja bile su odluke koje su čarter sezonu zaustavile na pola. Oni bi dobro radili i tokom septembra i oktobra da toga nije bilo, tvrde. Ovako, kažu da su na jedva 40 odsto što nije dobro ni za celo turističko tržište jer nautički gosti imaju novca i dnevno znaju potrošiti i do 180 evra.

U septembru i oktobru biće izgubljeno oko 150 miliona evra, poručuju iz Udruženja čartera. Što se dolazaka tiče, najpopularnije destinacije su Zagreb, Rovinj, Dubrovnik, Split i Poreč. Najviše noćenja su ostvarili Vir, Rovinj, Umag i Crikvenica. Osim domaćih gostiju, najviše je Nemaca, Poljaka, Slovenaca, Čeha i Austrijanaca.

Pandemija je korigovala i cene. Martina Nimac Lakcina iz Zajednice smeštaja pri HGK, kaže da se može naći smeštaj u iznosu od 30 do 40 evra.

"To je prošle godine bilo nemoguće, ali su i svi drugi smeštaji neuporedivo spustili cene", kazala je ona.

Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, u razgovoru za Dnevnik Nove TV, rekao je da je špic sezone bilo 15 avgust. Kako kaže, od tada je broj gostiju počeo da pada jer su države polako počele da stavljaju Hrvatsku na crvene liste.

"Od desetog meseca očekujemo turistička zbivanja od vikenda do vikenda i tako će, nadamo se, biti do kraja godine. Vidimo da se vikendima povećava broj gostiju. To je bitno za vikend-turizam, za male porodične hotele, za vinarije, restorane", objasnio je Ivošević.

Međutim, ključni problem on vidi u tome što se situacija sa kovidom 19 komplikuje, te ako ih neke zemlje i stave na zelenu ili žutu listu, pitanje je hoće li ljudi putovati.

"Pratimo situaciju iz dana u dan, prilagođavamo se situaciji i komuniciramo s našim tržištima", rekao je Ivošević.

Kako su turistički poslenici reagovali na sezonu 2020. pročitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu