Foto: depositphotos/SergiyN
Foto: depositphotos/SergiyN

Grad sa stotinu šiljaka: Tu je ostavio srce jedan od najvećih evropskih ratnika

Podeli

Engleski kralj Ričard I imao je nadimak "Lavlje srce". Titulu je dobio zbog velike srčanosti i hrabrosti, naročito za vreme Trećeg krstaškog rata, a mnogi ga smatraju i jednim od najvećih evropskih ratnika.

Tragično je nastradao od povrede samostrelom u dvorcu Šalu-Šabrol 1199. godine. Njegovo telo zakopano je blizu Šinona, a "lavlje srce" je balzamovano i poslato u Ruan, u crkvi Notr-Dam, gde je i danas.

Ruan je nekada bio jedan od najbogatijih gradova Evrope, ali danas je pomalo zaboravljen i zapostavljen. Viktor Igo, koji ga je često posećivao, nazivao ga je gradom stotina šiljaka jer se u njegovoj panorami ističe mnoštvo crkava i drugih zgrada čiji su krovovi ukrašeni šiljastim elementima.

Ruan se, inače, prostire uz Senu na severozapadu Francuske. Mada ima samo 115.000 stanovnika, ovde itekako ima šta da se vidi.

Osim već spomenute crkve iz 12. veka koja je bila inspiracija i za poznatu seriju slika Kloda Monea, tu je i crkva svete Jovanke Orleanke. Ona je izgrađena, navodno, tačno tamo gde je Jovanka Orleanka spaljena na lomači 30. maja 1431. godine.

Tu je još i ogromni astronomski sat iz 1389. godine, kao i Palata pravde u kojoj je nekada bilo sedište parlamenta u Normandiji, ali i Ruansjka verzija statue "Dečaka koji piški".

Rouen ima i mnoštvo zanimljivih muzeja, a posebno se ističe Muzej likovne umetnosti i keramike koji ima zapanjujuću zbirka porcelana po kom je grad bio poznat pred kraj 17. veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu