Foto: depositphotos/AchimHB
Foto: depositphotos/AchimHB

Trebinje: Grad Jovana Dučića, platana i bogate istorije

Podeli

Trebinje se nalazi u podnožju planine Leotar, na toku Trebišnjice, a grad je poznat po suncu i mnoštvu toplih dana u godini, vinogradima i vrhunskom vinu, manastirima s dugom tradicijom i platanima, drveću koje gradu daje dodatnu čar i kreira idiličnu atmosferu.

Legenda kaže da je Osman-paša optužen u Istanbulu jer je u svoje ime u Trebinju izgradio džamiju lepšu od one koju je gradio u ime sultana. Sultan Ahmed III izdaje naređenje kojim se on i njegovih devet sinova osuđuju na smrt, a Osman-paša Resulbegović zaputio se u Istanbul tražeći pomilovanje. Molba je odbijena, a pogubljen je 1729. godine.

Arslanagića most nazvan je po Arslan-agi koji je bio, ne graditelj, već mostar koji je naplaćivao mostarinu. Kameni most preko Trebišnjice dugačak je 92,5 metara, a kada na to dodamo da visina luka ide i do 15 metara, dobijamo srednjovekovni spomenik masivnih dimenzija.

Arslanagića most je verovatno jedini spomenik ove vrste na svetu koji je premeštan sa jedne lokacije na drugu.

Osim Arslanagića mosta, kao jedan od značajnijih kulturnih spomenika vredi istaći Muzej Hercegovine koji se nalazi u blizini centra grada uz samu Trebišnjicu, a osnovao ga je pesnik Jovan Dučić, rođen u Trebinju.

Među značajnijim religijskim objektima ističe se manastir Tvrdoš nastao još u 14. veku, a osim duge tradicije i značajnih lokalnih relikvija poznat je i po proizvodnji vrhunskog vina, pića kojim Trebinje i prostor oko Trebinja svakako obiluju.

Džamije Osman-paše Resulbegovića, starija koju je podigao u ime sultana Ahmeda III i mlađa koju je podigao u sopstveno ime, izgrađene su početkom 18. veka. Džamiju podignutu u ime sultana gradili su dubrovački majstori koji su bili česti i poželjni gosti u Trebinju.

Džamija Osman-paše Resulbegovića, u poređenju s ostalim džamijama u Bosni i Hercegovini izgleda doista neobično. Dugoročni i viševekovni istorijski uticaji drugih kultura na Trebinje se odlično ogledaju u ovoj džamiji koja osim orijentalnog stila ima i elemente arhitekture karakteristične za mediteranske kulture i graditelje.

Hercegovačka Gračanica je sakralno-turistički kompleks novijeg datuma, a arhitektonski veoma lep i kompaktan objekat smješten je na brdašcu iznad grada. Ovaj svoj ukras Trebinje dobija 2000. godine, a u blizini "Gračanice" nalazi se vidikovac sa odličnom panoramom grada i planine Leotar.

Legenda kaže da je sa Austro-Ugarskom u Trebinje stigao i baron Babić, komandant grada. Baronova kćerka, krhkog zdravlja, umire sa svega 16 godina, a u njenu čast Babić je u centru grada posadio 16 platana.

Nakon baronovog doprinosa gradu u čast kćerke, kroz istoriju je u Trebinju posađeno još stabala ovog masivnog drveta, pa se procenjuje da ih u gradu danas ima oko stotinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu