Foto: GettyImages / Burak Kara  Stringer
Foto: GettyImages / Burak Kara Stringer

Istraživali smo kako je u Turskoj, ambasador za B92.net: "Ne smeju da dozvole luksuz javašluka"

Podeli

Prvi čarter letovi iz Srbije ka Turskoj sleteli su juče u ovu zemlju, a kakvo je stanje sa turistima, kolike su kazne za nenošenje maski, kao i o tome kakvo je epidemiološko stanje u toj zemlji, za B92.net govorio je ambasador Srbije u Turskoj, Zoran Marković.

"Videli smo šta se desilo sa Grčkom. Za tako nešto su postojale najave i ova odluka ne predstavlja nikakvo iznenađenje, a umnogome je rezultat upravo našeg ponašanja. Ovo kažem iz razloga što će svaka država štititi sebe i svoje stanovništvo, pa će se sigurno tako postaviti i Turska", kaže Marković za B92.net.

Za sada, kako kaže, epidemiološka situacija u Turskoj je znatno bolja, ali naravno da sa popuštanjem mera dolazi do broja obolelih svuda, pa i u toj zemlji.

"To kažem na osnovu brojki koje množimo sa 11, koliko je Turska veća od Srbije. Kazna za nenošenje zaštitne maske je 1000 turskih lira. Naplaćuje se na licu mesta. Lično sam se uverio u prethodna dva dana, boraveći u Istanbulu, da se u svim iole boljim restoranima i kafićima poštuje socijalna distanca: razmak od dva metra između stolova, a baš svuda su dostupna dezinfekciona sredstva, konobari svi do jednog su sa maskama", naglašava Marković.

Kako je dodao, na Turskoj granici nema gužvi, ali ne preporučuje individualne odlaske. Kaže i da Turska nije destinacija gde se to praktikuje, kao i da imaju potpuno različit koncept u odnosu na Grčku:

"Turska sebi ne sme da dozvoli luksuz javašluka u ovom segmentu. Barem što se usluge tiče. Kako će se ponašati gosti, druga je stvar, ali sa sigurnošću tvrdim da će svako ko uđe u restoran bez maske biti opomenut da je stavi, a bez nje neće biti uslužen. To posebno važi za redove za posluženje hrane u all inclusive restoranima", naglašava Marković i dodaje da očekuje odgovornost i od naših građana.

Foto: GettyImages / Chris McGrath /Staff
Foto: GettyImages / Chris McGrath /Staff

Pročitajte još:

"Turci imaju jednostavan sistem": 2 metra, maske, merenje temperature i besplatni testovi

Ukoliko se naši građani odluče za letovanje u Turskoj, njegova preporuka je da to učine organizovanim čarter letovima preko naših renomiranih agencija. Sa njihove strane je, kako kaže, dobio uveravanje da rade samo sa renomiranim hotelijerima.

Postupanjem na ovaj način, kako ističe, turisti dobijaju određenu sigurnost:

"U svakom pogledu, pa i u pogledu eventualne medicinske zaštite, ako za tim bude bilo potrebe. Da sam na mestu onih koji su nedavno bili u kontaktu sa zaraženima koji su pokazali simptome, ja ne bih kretao na put. Time dovode sebe u rizik, a potencijalno i sve druge koji su odgovorni. Epilog bi mogao da bude isti kao i sa Grčkom", kaže Marković i dodaje da za ovako nešto sada nema mesta, jer je prvi avion sa našim turistima sleteo juče u Antaliju.

Kaže da problema nije bilo , da je izmerena temperatura svima, kao i da nije bilo znakova koji bi nekoga iz ove grupe uputili na testiranje i dalji tretman:

Ilustracija/Foto:Nastya22/depositphotos
Ilustracija/Foto:Nastya22/depositphotos

"Iskreno se nadam da će tako i ostati. Ponavljam, pre svega je do nas samih. Ambasada i ja licno stojimo na raspolaganju svim nasim građanima 24/7, u svakoj situaciji, naravno u okviru naših mogućnosti i ovlašćenja".

"Svima želim prijatan i ugodan odmor, uz maksimalnu odgovornost prema sebi i drugima", rekao je Marković, te dodao:

"O utiscima o usluzi u okviru 'nove realnosti', kako se to ovde popularno naziva turizam u doba korone, rano je govoriti. Prvi gosti su tek stigli, stoga čućemo", zaključuje ambasador.

Podsetimo, od 15. juna ponovo je uspostavljen avio saobraćaj između Srbije i Turske, kada je "Air Serbia" obavila svoj prvi let, a potom je usledio i prvi let Turkish Airways 21. juna. Takođe od 11. juna granice u Turskoj su otvorene.

Višnja Jukić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu