Foto: depositphoto/Paha-L
Foto: depositphoto/Paha-L

Zaboravite na turističko putovanje i šoping u Nemačkoj: Do daljeg je tamo moguće ući samo ovako

Podeli

Moraćete još malo da se strpite

Do daljeg neće biti moguća turistička putovanja, ni odlazak u šoping, ni poseta rodbini i prijateljima u Nemačkoj. U saopštenje ambasadora Nemačke u Srbiji Tomasa Šiba takođe stoji da će ograničenja za ulazak u Evropsku uniju i samim tim i u Nemačku, važiti najmanje još do sredine juna.

Trenutno pravo na ulazak u Nemačku imaju samo srpski državljani koji već imaju boravišnu dozvolu ili vizu za Nemačku i koji tamo imaju i prijavljeno prebivalište.

"Dakle, svi koji su samo došli u posetu u Srbiju i koji su zbog krize koronavirusa bili primorani da ostanu duže nego što su planirali, mogu se vratiti kad god žele. Trenutno su dužni 14 dana da budu u kućnoj samoizolaciji, isto kao i nemački državljani koji žele da se vrate, npr. iz Srbije", stoji na sajtu ambasade.

Izuzetak je ako se radi o državljaninu Nemačke koji je u braku sa državljaninom Srbije ili ukoliko im dete ima nemačko državljanstvo.

"Dakle, mešana srpsko-nemačka porodica ima pravo kad god želi da uđe u Nemačku, bez obzira na trenutnu situaciju, ali samo svi zajedno, i to čak i u slučaju da supružnik do sada nije živeo u Nemačkoj. Pored toga, omogućavaju se putovanja iz ličnih razlog zbog hitnog slučaja, npr. zbog smrti člana porodice. Odluku o tome donosi službenik pogranične policije na granici prilikom pasoške kontrole. Ambasada tu ne može dati pouzdane informacije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu