Ilustracija/Foto: depositphoto/ ozimicians
Ilustracija/Foto: depositphoto/ ozimicians

Austrijanci ne žele da otvore granice prema Hrvatskoj

Podeli

Hrvatska, uz Italiju, Španiju, Grčku i Sloveniju, nije na spisku zemalja prema kojima će sredinom juna Austrija otvoriti svoje granice.

Pročitajte još:

Objavljen spisak zemalja čiji državljani mogu u Hrvatsku: Poput Crne Gore, ni ovde nema Srbije

Iz izjava austrijske vlade da će se svako otvaranje granica voditi uz "dobru koordinaciju" i "usko koordinisani pristup" može da protumači, navodi Jutarnji list, da Austrijanci ne žele da rizikuju otvaranje prema zemljama koje, prema njihovom mišljenju, nemaju zadovoljavajuću epidemiološku situaciju. Budući da je u Hrvatskoj, kao i u Sloveniji, epidemiološka slika jedna od najboljih u Evropi, opravdano je pitanje zašto Austrijanci oklevaju, navodi portal.

Mere koje su trenutno na snazi, a koje bi ostale da važe i za Hrvatsku ako Austrijanci ostanu pri svome, ne zabranjuju ulazak u Austriju, ali ga znatno otežavaju. Tako će hipotetički turisti koji se vraćaju s letovanja iz Hrvatske na ulasku u Austriji morati da imaju negativan test na kovid 19 koji nije stariji od četiri dana ili će morati u samoizolaciju koja se može prekinuti ako se obavi testiranje u Austriji i test bude negativan na virus.

Sve to bi moglo bi da bude dovoljno da obeshrabri Austrijance i ostale koji, odmah nakon Nemaca, drže najveći udeo u njihovoj strukturi turista. Lani su činili čak 19,6 odsto i ostvarili 21.000 dolazaka te 58.000 noćenja.

Kako Jutarnji list saznaje, pozivajući se na dobro upućene izvore, popuštanje granica prema Hrvatskoj moglo bi da se realizuje, ali ponajviše zbog pritiska Evropske komisije.

"Preporuka je Komisije, koju je navela u svojim smernicama, da se granice otvore za zemlje s povoljnom epidemiološkom situacijom, a poseban je uslov prema kojem to otvaranje granica ne sme da bude diskriminatorno prema državama. Uvereni smo da će Austrija sredinom juna ipak morati da otvori granice kako bi Austrijanci koji to žele mogli da odlaze na odmor i izvan zemlje", rekao je taj izvor za Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu