Foto: depositphotos, Alan
Foto: depositphotos, Alan

Kineski turisti se više interesuju za Srbiju: Pretraga uvećana skoro šest puta

Podeli

Pretraživanje ključne reči "Srbija" na najmasovnijem turističkom portalu u Kini Mafengvo (Mafengwo), u martu je povećano za 480%, a pretraga "vodič kroz Srbiju" porasla je za 279%, objavili su kineski mediji Global netvork (Global Network) i Global tajms (Global Times).

Feng Rao, direktor Istraživačkog centra za turizam Mafengvo, rekao je da su kineski turisti zbog pandemije koronavirusa obustavili putovanja, ali da očekuju da će moći da realizuju turističke planove nakon što epidemija prođe.

"Srbija je prvobitno bila glavna destinacija u Evropi, a njena uzlazna popularnost u Kini u vreme borbe protiv epidemije najverovatnije će podstaći dolazak velikog broja kineskih turista u bliskoj budućnosti", kazao je Feng.

Global tajms ukazuje na međusobnu pomoć koju su građani dve zemlje pružili jedni drugima u borbi protiv kovida 19, zbog čega su mnogi Kinezi počeli da planiraju putovanje u Srbiju nakon završetka pandemije.

Bloger za putovanja pod imenom "Hej, ovo je Susu" postavio je video-snimak o putu u Srbiju na kineskoj društvenoj mreži Sina Veibo, koji je prikupio više od 10.000 lajkova i repostova.

Nalog srpske ambasade ima više od 500.000 pratilaca u Kini

Mnogi korisnici su podelili uspomene sa putovanja u Srbiju ili priče o prijateljima koje su stekli u Srbiji. "Srbija će biti moja prva destinacija kada se pandemija završi", navodi se u jednom od postova. Ambasada Srbije u Kini otvorila je 18. marta nalog na Veibu i do sada ima 534.000 pratilaca.

Ispod nedavnog posta ambasade u kojem se navodi da kineskim posetiocima nisu potrebne vize za Srbiju, neki od pratilaca su istakli da je Srbija bila prva evropska zemlja koja je ukinula vize za kineske državljane.

U komentarima ispod posta ambasade, mnogi kineski građani zatražili su direktne letove između dve zemlje, izražavajući veliko interesovanje da posete Srbiju.

"Posetioci iz Kine čine većinu turista u Srbiji, a pojedine atrakcije u toj zemlji su poznatije u Kini nego u Srbiji, piše Global tajms, navodeći kao primer kućicu na reci Drini nedaleko od Bajine Bašte", kaže Nikola Slijepčević, koji već šest godina organizuje grupne i privatne turističke ture u Srbiji.

On je dodao da očekuje da se broj kineskih turista poveća zbog dobrih odnosa dve zemlje i ocenio da je pandemija koronavirusa još više zbližila dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu