Foto: printscreen, Prva TV
Foto: printscreen, Prva TV

Bliži se leto: Šta će biti sa uplaćenim turističkim aranžmanima? VIDEO

Podeli

Grana privrede koja se ozbiljno razvija poslednjih godina, a najviše oseća posledice koronavirusa jeste turizam. Šta će biti sa već uplaćenim aranžmanima i koliko ih ima?

"Ne treba paničiti. Imamo situaciju da, shodno odlukama države, turističke agencije privremeno ne rade. Moramo sačekati da prođe vanredno stanje i da agencije nastave da rade normalno. Veoma je komplikovana situacija i ona je na globalnom nivou takva", kaže za 150 minuta Prve TV Aleksandar Seničić, direktor JUTA.

S obzirom na to da je mnogo uplata izvršeno u "First minute" aranžmanima, veliki deo novca je već prebačen u inostranstvo, tako da pomalo zavisimo i od situacije na stranim tržištima, gde će naši ljudi putovati, objasnio je.

Međutim, spominju se i vaučeri koji bi mogli da zamene protivvrednost uplate.

"To je ovog trenutka jedino racionalno rešenje. Imamo vremena i da malo bolje procenimo ovu situaciju, verovatno ćemo početkom maja biti u situaciji da kažemo šta možemo da očekujemo za ovo leto. Još uvek se nadamo da će se aranžmani realizovati", rekao je Seničić.

Već i u Evropi su počeli da dele vaučere. Sve turističke agencije, hoteli, avio-kompanije nude mogućnost tzv. odloženog korišćenja njihovih aranžmana. Oni koji prihvate ovu mogućnost dobijaju vaučere u ukupnom iznosu onoga što su uplatili. Moći će da biraju nešto iz ponude one turističke agencije u kojoj su uplatili putovanje.

Kako je on objasnio, vaučeri bi mogli da budu iskorišćeni ovog leta ili u narednih godinu dana, kad god to korisnicima bude odgovaralo.

"Moram i da kažem da razumem i one koji insistiraju na povraćaju svog novca, obzirom da formalno pravni apsolutno postoje svi razlozi za takvo nešto", rekao je direktor JUTA.

Međutim, kako kaže, tok novca je svuda u potpunosti prekinut, pa ćemo morati da sačekamo da vidimo kako će stuacija da se odvija.

Pogledajte ceo intervju u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu