Foto: depositphotos/ db-rus
Foto: depositphotos/ db-rus
|

Iranska letovališta preplavljena turistima: Uživanje na moru kao zaštita od koronavirusa

Podeli

Iranci se protiv koronavirusa bore na verovatno najbolji mogući način. Čim su čuli savet stručnjaka da vrućine i ultraljubičasto zračenje ubijaju virus, okupirali su letovališta na Kaspijskom i Persijskom moru.

Stručnjaci su odmah rekli da toplota i UV zraci ubijaju virus, pa je desetine hiljada građana Irana, umesto da sedi kod kuće i nada se da im se neće ništa desiti, odlučilo da uzme stvar u svoje ruke i što pre stigne do plaže. Na ovaj način, osim što su zaštićeni, uživaju u svim lepotama mora i letovališta.

Johan Nilsen je objasnio da koronavirus može najkasnije do leta da preživi, ali da je realno očekivati da će do kraja aprila već biti neutralisan.

"Toplo vreme nije pogodno za koronavirus", navodi stručnjak.

Profesor Džon Nikols, sa Odeljenja za patologiju Univerziteta u Hongkongu, takođe ukazuju na to da da će vremenski uslovi biti ključni faktor u rušenju koronavirusa.

Vođeni ovim, Iranci nisu želeli da čekaju ni kraj aprila, pa su već u martu popunili letovališta.

Ilustracija/ Foto: depositphotos/ Milva_El
Ilustracija/ Foto: depositphotos/ Milva_El

Hotelijeri su svakako zadovoljni, jer se pokazalo upravo suprotno od onoga što su najavljivali. Pa su tako umesto propale sezone dobili čak i nikad bolju predsezonu, jer već sada, osim popunjenih kapacitete narednih meseci, postoji i primetno veća zainteresovanost za ovo leto.

"Sunčeva svetlost će smanjiti za 50 odsto sposobnost virusa da raste, tako da će njegov život biti dva i po minuta. Sunčeva svetlost je zaista dobra za ubijanje virusa", rekao je Nikols i dodao da se virus na 30 stepeni bukvalno deaktivira.

I dok su neki odlučili da ostanu kod kuće u Teheranu zbog preporuke iranske vlade i čekaju da koronavirus prođe, hiljade drugi je odlučilo da preuzme bolju meru zaštite i ode u severnu provinciju Gilan, na obale Kaspijskog mora, piše Asia Time.

Osim što su na plaži kraj mora zaštićeni od koronavirusa, oni umesto da paniče uživaju na čistom vazduhu, toplom vremenu i odmaraju se od svakodnevice na neplaniranom odmoru, a takvi odmori uglavnom budu najbolji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu