Foto: depositphotos/ scanrail
Foto: depositphotos/ scanrail

Promene putnih isprava nakon Bregzita: Novi pasoši imaće cvetne simbole

Podeli

U Velikoj Britaniji u martu će biti vraćeni tamno plavi pasoši umesto evropskog pasoša bordo boje, nakon što je zemlja izašla iz članstva u Evropskoj uniji (EU), saopštilo je britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prvi tamno plavi pasoši biće izdati u martu i od polovine godine. Svi novi pasoši će biti iste boje. Novi pasoš će takodje biti i "najzeleniji", navelo je ministarstvo aludirajući na manju zagadjenost i upotrebu inovativnih tehnologija.

"Odlazak iz EU nam je dao jedinstvenu priliku da povratimo naš nacionalni identitet i napravimo novi put u svetu", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Dodala je da je povratkom simbolične plave i zlatne boje, britanski pasoš ponovo povezan sa nacionalnim identitetom, navodeći da jedva čeka da ga koristi.

Ironično gledano, francuska grupa Žemalto (Gemalto) je zadužena za proizvodnju tih pasoša, koji će biti "personalizovani sa podacima i fotografijom" britanskog državljanina.

Novi pasoši imaće cvetne simbole Engleske, Severne Irske, Škotske i Velsa, konstitutivnih naroda Ujedinjenog Kraljevstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu