Foto: depositphotos/ Imaginechina-Editorial
Foto: depositphotos/ Imaginechina-Editorial

Poslednje udaljeno mesto na svetu: Novi sistem za očuvanje tajanstvene visoravni

Podeli

Kina planira da stvori sistem nacionalnih parkova, koji bi bio smešten na Tibetu da bi zaštitili "poslednje udaljeno mesto na svetu", piše Asošijeted pres.

Planirano je da plan bude sproveden u 2020. godini, kako bi u ekspanziji izgradnje solitera, puteva, i zeleznoca, barem neki delovi zemlje postali zaštićeni.

Kineski zvaničnici su obilazili nacionalne parkove SAD poput Jeloustona i Josemita, a kasnije su sa stručnjacima izrađivali plan kako bi se napravio jedinstven parkovski sistem.

"Veoma je hitno da se što je moguće pre zavedu mesta, ekosistemi i druge prirodne odlike" kako bi bile zaštićene rekao je Džu Čunćuan, kineski predstavnik Internacionalne unije za očuvanje prirode, naučne grupe sa središtem u Švajcarskoj.

Ovo je stav sa kojim se slažu i drugi ekolozi da bi uspostavljanjem parkovnog sistema počelo očuvanje kineskog biodiverziteta i prirodnog nasleđa.

Foto: depositphotos/ chendongshan
Foto: depositphotos/ chendongshan

Prvi park je planiran u Ćinghaju, u oblasti zapadne Kine. Međutim, u ovoj oblasti i u blizini granica parka živi oko 128.000 ljudi, uključujući i mnoge Tibetance.

"Kina ima veliku populaciju i bogatu istoriju", rekao je Čunćuan i dodao da je jedna od jedinstvenih karakteristika kineskih nacionalnih parkova to što u njima ima lokalnog stanovništva koji žive u okviru parka ili u blizini.

Probna verzija ovakvog parkovnog sistema je Sanđiangiuan, a planirano je da bude otvoren sledeće godine, a u njemu se nalazi oko 1.500 sneznih leoparda čija zaštita će biti prioritet.

Stanovništvo koje živi u području parka i okolini ovo zvuči kao prilika, jer da bi se održavao park potrebna je po jedna osoba iz porodice i na taj način su i oni uključeni u očuvanje okoline.

"Mnogo volim ovu zemlju. Uvek motivišem i ohrabrujem ljude da čuvaju životnu sredinu i doprinose očuvanju prirode", rekao je za AP, prenosi "Travel and Leisure".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu