Foto:gettyimages/ Sean Gallup
Foto:gettyimages/ Sean Gallup

Balkanska prestonica dobija još jedan muzej: Evo šta turisti najviše obilaze u njemu

Podeli

U Bukureštu će uskoro postojati još jedan muzej u kojem će turisti moći da se upoznaju sa istorijom ove zemlje.

Odobrena je ideja o muzeju posvećenom Jevrejima i Holokaustu. Iako je u ovoj zemlji stradalo oko 400.000 Jevreja, Holokaust je malo predstavljen na ovaj način. Muzej jevrejske istorije i Holokausta u Rumuniji će poboljšati položaj zajednice Jevreja i predstaviće se njihov značaj i uticaj u Rumuniji kroz istoriju.

Ovu ustanovu podržava Nacionalni institut za studiranje Holokausta "Eli Vizel", koji se zalaže za opstanak sećanja na Holokaust i edukaciju o antisemitskom raspoloženju kroz istoriju. Osnivanjem ovakvog muzeja se čuva istorija, nasleđe i kultura zajednice koja je učestvovala u stvaranju rumunske nacije, rečeno je na dan obeležavanja Holokausta u Rumuniji.

Bukurešt je jedan od najstarijih jevrejskih centara u Rumuniji i kroz ceo grad se mogu videti jevrejski hramovi i zgrade. Turisti najviše obilaze Koralni hram, a i mnoge druge građevine u ovom gradu su finansirali Jevreji i na taj način gradili rumunsku kulturu.

U Bukureštu postoji još nekoliko muzeja koji su vredni pažnje turista. Na prvom mestu je svakako Nacionalni muzej umetnosti kao i Muzej savremene umetnosti. Turisti rado posećuju i Seoski muzej, jer to nije nešto što se može pronaći u svakom gradu.

Sama šetnja po gradu je poput posete muzeju zbog predratne arhitekture koja ukrašava grad, ali, kao i kod nas, jasno se vidi i uticaj posleratnog režima na uređenje Bukurešta. Jedna od najlepših građevina je svakako Narodna palata, a uz nju Kuća slobodne štampe.

Kantakuzinova palata je izgrađena krajem 20. veka, a u njoj se danas nalazi muzej, pa se turisti mogu diviti i unutrašnjosti kao i spoljašnjosti. U starom delu gradanalazi se Stara prinčeva palata, koju je izgradio Vlad Drakula u 15. veku.

Bukurešt ima i svoju Trijumfalnu kapiju. U početku je ona bila od drveta, a kasnije je napravljena od čvrstih materijala. Turistima je omogućeno da se popnu na vrh kapije i da uživaju u pogledu na grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu