Foto: depositphotos/ scanrail
Foto: depositphotos/ scanrail

Grad koji je okružen vodom zovu i Severna Venecija, pravi je izbor za produženi vikend

Podeli

Sve pristupačnije cene avionskih karata čine da nam je Kopenhagen tako blizu. Danska prestonica mnogima je izbor za jesenji produženi vikend, a ovo Kopenhagen ima da ponudi.

Treba odmah napomenuti da je u pitanju poprilično skup grad. Zato ovo putovanje treba isplanirati pre polaska, kako bi bilo barem malo jeftinije.

Postoji "Copenhagen City Pass", karta koja omogućava besplatan pristup mnogim znamenitostima u gradu. Ukoliko vaša računica ipak pokaže da se to ne isplati, onda proverite kojim danima su ulasci u muzeje i druge turističke atrakcije besplatni ili po sniženim cenama.

Muzej koji ne bi trebalo da propustite je svakako Nacionalni muzej. Ovde se može upoznati istorija Danske još od vremena paleolita. Naravno, najveća atrakcija je deo muzeja posvećen Vikinzima, čuvenim nordijskim ratnicima, trgovcima i gusarima. Za prave ljubitelje Vikinga postoji i Muzej brod Vikinga, gde posetioci mogu da se obuku poput njih i plove na 1.000 godina starom brodu.

U Nacionalnom muzeju ne nedostaje ni drugih vrednih eksponata koji pokrivaju period srednjeg veka i renesanse, drevnih i antičkih kultura Evrope... Muzej nudi i odeljak u kome se nalaze samo oni predmeti koji bi deci mogli da budu zanimljivi.

Tu je i Nacionalna galerija Danske (Statens Museum for Kunst) koja poseduje bogatu kolekciju danske i međunarodne umetnosti. U ovoj galeriji se, pored dela čuvenih autora, mogu naći i neka koja pripadaju onima koji svoj umetnički put tek grade.

U gradu postoje i tematski muzeji poput Ratnog muzeja, Muzeja muzike, Viktorijanskog doma, Mornaričkog muzeja... Ipak, pored svih, česte su ture koje idu iz Kopenhagena malo severnije kako bi obišli Muzej savremene umetnosti Luizijana.

Oni kojima je previše daleko da odu do ovog muzeja mogu posetiti muzej Nikolaj Kunstal, muzej savremene umetnosti koji je smešten u nekadašnoj crkvi.

Za posetioce, ali i za stanovnike koji su veoma povezani sa prirodom, veoma je drag i Prirodnjački muzej Danske, u okviru kojeg se nalazi Botanička bašta koja sadrži najveću zbirku herbarijuma u Danskoj.

Danci vole i poštuju prirodu, što se može primetiti pri svakom koraku. Kopenhagen je vrlo ekološki osvešćen i smatra se najčistijim na svetu, a parkova i zelenila ima gde god je bilo moguće postaviti ih.

Park Frederiksberg je prava oaza usred grada. Za one koji žele da šetaju, čitaju, da voze bicikl ili naprosto da uživaju, ovaj park je za sve to.

Park Kongens je takođe jedno od mesta za one koji ne mogu bez bar malo prirode čak i dok obilaze atrakcije gradova. U blizini parka nalazi se dvorac Rozenborg slot, na koji se pruža odličan pogled.

Unutrašnost dvorca dobro je očuvana, te je moguće posetiti kraljev kabinet, njegovo kupatilo, dvoranu za krunisanje…U zamku se čuva kraljevsko blago koje se sastoji od četiri kompleta: dijamanata, rubina, bisera i smaragda.

Jedna od rezidencija predaka kraljevske porodice bila je i palata Kristijanborg, u kojoj se danas nalaze parlament, vlada i vrhovni sud. Ovo je mesto u kojem kraljica ugošćava zvaničnike, 106 metara visoka kula palate Kristijansborg, sa koje se vijori nekoliko danskih zastava, najviša je u gradu.

U 18. veku je kraljevska porodica zbog požara morala da pređe u palatu Amalijenborg. Nju čine čak četiri identične zgrade građene u rokoko, odnosno kasno-baroknom stilu. Zgrade su postavljene tako da okružuju bronzanu statuu kralja Frederika V na konju.

Kopenhagen je okružen vodom, pa ga često nazivaju i Severna Venecija. U gradu možete uživati i tako što ćete se njegovim šarenim zgradama u nekada veoma prometnoj luci diviti vozeći se brodićem.

Duž obale kanala Nihavn nalaze se restorani i lokali, ali u kući pod brojem 20 nekada je živeo dečji pisac Hans Kristijan Andersen.

Jedna od posebnosti Kopenhagena je Kristijanija, slobodni grad. Ovo je prostor od 30 hektara, gde su se nalazili vojni objekti koje su mladi preuzeli od države. Ovde je strogo zabranjena krađa, oružje, vožnja automobila i teške droge.

Moguće je stanovati u Kristijaniji, ali se kuće ne kupuju, već se aplicira, pa ako se ispostavi da se osoba uklapa u koncept, dobija mesto za boravak.

Kopenhagen ima i veliki broj značajnih sakralnih objekata. Jedan od njih je Trinitatis Kirke, crkva prelepe unutrašnjosti i namene. Crkva je uz Okrugli toranj, opseravatorija, izgrađena za potrebe naučnika koji će tu boraviti. Naučnici su davno napustili ova prostor, ali je pogled ostao božanstven.

Treba posetiti i Marmokirken, najveću crkvu u Skandinaviji, izgrađenu u rokoko i baroknom stilu. Neobične građevine je i crkva Grundtvig, izgrađena je u gotičkom stilu savremenog doba. A po neobičnosti se izdvaja i Crkva Spasitelja poznata po spiralnom tornju i neverovatnom pogledu sa njega.

Za one koji vole provod, Kopenhagen, takođe, ima šta da ponudi. Zabavni park Tivoli je drugi najstariji park na svetu, a postoje priče da je Diznilend rađen po uzoru baš na ovaj park.

Najstariji zabavni park na svetu Baken, star 433 godine, takođe se nalazi u Danskoj, severno od Kopenhagena. A Kopenhagen poseduje i akvarijum koji se nalazi u neobično dizajniranoj zgradi.

Bronzana skulptura Mala sirena krasi Kopenhagen više od sto godina, a izrađena je na inicijativu Karla Jakobsena, sina osnivača poznate pivare Karlsberg, u kojoj se nalazi manja replika dela vajara Edvarda Eriksena. Pivara iz 1847. godine pretvorena je u moderan centar za posetioce, gde mogu da se upoznaju sa istorijom Kalsberga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu