Foto:depositphotos/lunamarina
Foto:depositphotos/lunamarina

Neotkriveni španski biser odiše duhom srednjeg veka

Podeli

Burgos je grad na severu Španije, koji je nekada bio prestonica Kastilje i Leona, a danas rado posećena destinacija zbog vekovima dobro očuvanih znamenitosti i arheoloških pronalazaka.

Burgos je osnovan u 9. veku, a od tada počinje da gradi očaravajuće katedrale i crkve, a izdvaja se i impresivan zamak.

Najznačajnija znamenitost ovog grada je katedrala iz 13. veka. Ona je jedna od od najlepših i najočuvanijih katedrala u celoj Španiji. Unesko je ovu gotsku katedralu stavio pod svoju zaštitu, i to samostalno, a ne uz neki deo grada kako je to obično slučaj. Katedrala Burgosa je treća po veličini u Španiji, a i jedna je od najimpozantnijih iz tog doba.

Glavni oltar sjaji posebnom lepotom zbog načina na koji je ukrašen, a sama božanstvenost ove katedrale može da se vidi već na samom ulazu zbog ukrašenosti fasade, na kojoj mogu da se vide uticaji umetničkih pravaca, od romanike od koje je počela, preko gotike koja preovladava do tragova modernih restauracija.

Glavna kapija “Bogorodičin luk“ je bila deo zidina koje su opasavale grad u 14. veku. Danas je to prelapa znamenitost koju još zovu “Kraljevska kapija“ jer je ukrašena statuama kraljeva i plemića. Postoji mogućnost ulaska unutra kada postoje izložbene postavke, ali njena lepota se vidi samo spolja.

Katedralu Burgosa i glavnu gradsku kapiju povezuje uređeno šetalište, koje se noću ispuni elegantno obučenim meštanima. Oni svake večeri šetaju pod ruku sa voljenima i zajedno sa turistima se dive svojoj crkvi, kapiji i svim ostalim znamenitostima grada.

Kao srednjovekovni grad, u njemu preovladavaju sakralna znamenja. Jedno takvo zdanje je manastir i samostan Las Huelgas, posvećen Bogorodici. Ovo je manastir iz 12. veka, gradnja je počela u predgotskom stilu, a onda su svi arhitektonski stilovi “umešali svoje prste“.

Sam izgled manastira je impresivan, posebno visoki stupovi koji podupiru svod. Ovo je prvenstveno bila kraljevsko odmaralište, a kasnije je je pretvoreno u samostan za otmene dame. Unutra se još mogu pronaći autentični delovi nameštaja.

Kartuja de Miraflores je izvorno lovačka kuća, da bi potom postala samostan. Ovo je jedan od dragulja gotičke arhitekture 15. veka, a i samog grada Burgosa. Ovo je ujedno i mauzolej posvećen kralju Jovanu II Kastiljskog i kraljici Izabeli Portugalskoj.

Spomenici su oštećeni kada su u toku rata za nezavisnost Francuzi otkinuli glave sa statua i odneli ih u svoju državu.

U Burgasu postoje i mnogobrojne crkve koje pomažu gradu da odiše duhom srednjeg veka, kao što su San Žil, San Lesmes, San Nikolas de Bari, San Esteban, neke se nalaze izvan grada poput crkve u steni San Barnabe.

Zamak Burgos je izgrađen u 9. veku, ali od tada mnogo puta bio obnavljan. Dve velike štete su se dogodile prvo 1736. u požaru, a potom je bio uništen 1813. godine od Napoleonove armije. Unutar zidina se nalazi muzej, a iznad zidina možete doći do vidikovca sa kojeg se pruža prelep pogled na grad.

U gradu postoji i nekoliko grandioznih zdanja koju su koristili obični građani. Takva je Bolnica Del Rek izgrađena u 12. veku, čiju akustiku danas koriste mnogi muzičari za snimanje svojih pesama. Podjednakom lepotom očarava i kuća španskog konkvistadora Franciska de Gareja.

Muzej grada Burgos je takođe smešten u građevini očaravajuće arhitekture. A i postavke su vredne pažnje, odvojene su u dva dela. Prvi deo je arheološki, a drugi umetnički, pa vredi ući bilo da ste prirodnjak ili društvenjak.

Atapuerka je arheološko nalazište, ali na ovom mestu možete doživeti što retko gde možete. Nije potrebno da budete arheolog, dovoljna je dobra volja i odmah će dozvoliti da istražujete jednu od najznačajnijih lokacija za arheologiju. Kako su ovde otkriveni najstariji ljudski ostaci, postoji mogućnost da ćete dobiti ubrzani kurs proučavanja starosti organizama.

Važno arheološko nalazište ima veliki uticaj na grad, jer mnogi naučnici samo zbog Atapuerka dolaze. U gradu Burgosu postoji i muzej koji predstavlja otkrića arheologije i srodnih nauka. To je Muzej ljudske evolucije, koji ima detaljno predstavljenu Darvinovu teoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu