Foto:depositphotos/ Nanisimova_sell
Foto:depositphotos/ Nanisimova_sell

Ovo je lista najboljih zemalja za turiste

Podeli

Među 140 zemalja koje su se našle “na meti“ “Svetskog ekonomskog foruma“(World Economic Forum- WEF) Španija je na prvom mestu, a Srbija...

WEF je oformio Indeks konkurentnosti turizma i putovanja tako što je napravljena bodovna lista, a u obzir je uzeto sve što može da utiče na turiste poput povezanosti države avio-saobraćajem, jačina monete, bezbednosti...

Španija je ostala na prvom mestu, gde se nalazi već treću godinu zaredom. Ono što je iznenađujuće je da nije najbolje prošla kada se bodovala vrednost novca, prvo mesto u toj oblasti zauzeo je Kazahstan, piše “The Sun“.

Mnogo bodova je osvojila kada je u pitanju sigurnost i bezbednost, turistička infrastruktura poput hotela, letova i saobraćaja, i kao najvažnije, bodovi su dodeljeni za sve što privlači turiste.

Ono što se značajno ističe u Indeksu jesu prirodne lepote i kulturne znamenitosti, poput božanstvenih plaža Majorke i Tenerifa i očaravajućih znamenitosti poput Sagrada Familije u Barseloni ili Kraljevske palate u Madridu.

Na konačnoj listi najboljih zemalja za turiste iza Španije odmah idu Francuska, Nemačka i Japan. Bilo je promena na listi u odnosu na prošlu godinu, pa su SAD na petom, a Ujedinjeno Kraljevstvo na šestom mestu.

Austrija se našla na sedmom mestu, a za ovom državom slede Italija, Kanada i Švajcarska.

Na drugom kraju liste, kao najgora zemlja za turizam proglašen je Jemen. Na 139. mestu je Čad, potom Liberija, Burundi i Demokratska Republika Kongo. Mauritanija, Angola, Haiti, Burkina Faso i Sijera Leone su takođe veoma blizu vrhu najgorih država.

Srbija se na spisku najboljih država za putovanje našla na 83. mestu, što je za tri mesta bolje od Albanije koja ima bolji položaj u odnosu Makedoniju koja je 101. i Bosnu i Hercegovinu koja je na 105. mestu.

Bolje pozicionirane komšije su Crnogorci koji su na 67., Rumuni na 56. i Mađari na 48. mestu. Bugarska je zauzela 45. mesto, a najbolje je pozicionirana Hrvatska na visokom 27. mestu na listi zemalja koje su najbolje za turiste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu