Foto: depositphoto/Garry518
Foto: depositphoto/Garry518

Dubrovniku "preti katastrofa": Turisti opsedaju grad kao nikada pre

Podeli

Dubrovnik je pod neverovatnom opsadom turista i "preti mu katastrofa" zbog njih, objavljeno je u prilogu jutarnjeg magazina ARD.

Dubrovnik je u prilogu opisan kao "hrvatska Venecija" zbog velikog interesovanja turista za ovaj grad, a ove godine u Dubrovniku ima više turista nego ikada pre.

Kao najveći problem navode se jednodnevni turisti, koji dođu da prošetaju gradom i fotografišu se, pa Dubrovnik, za koji podsećaju da ga je UNESKO proglasio svetskom kulturnom baštinom, najviše zbog njih trpi od "preteranog turizma", prenosi Index.hr.

Gradske vlasti pokušavaju da nađu rešenje za ovaj problem. Dubrovnik je donedavno dnevno posećivalo četiri do pet kruzera, ali su sada dozvoljena samo dva.

Foto: depositphoto/hiro1775
Foto: depositphoto/hiro1775

Veliko je interesovanje turista za Dubrovnik, ali oni izgleda da ne mare za gužve koje nastaju zbog njih. U ranim jutarnjim satima na hiljade turista, koji dolaze sa kruzera, bude na ulicama grada. Ovi turisti, ali i oni koji svaki dan dolaze autobusima i automobilima stvaraju neverovatne gužve jer pokušavaju da se probiju i dođu što bliže starom gradu.

U prilogu se navodi i da je Dubrovnik omiljena destinacija turista jer se u njemu snimala popularna serija "Igra prestola", pa se čini kako su turističke ture po gradu posvećene samo tome, a ne i samoj istoriji Dubrovnika. Hiljade ljudi dnevno želi da poseti lokacije na kojima se snimala serija. Lokalni turistički vodič kaže da su turisti više zainteresovani za to, nego da nauče nešto o Dubrovniku.

Foto: depositphoto/simonesimone
Foto: depositphoto/simonesimone

Problem je i što mnogi turisti žele da se fotografišu na stepenicama na kojima je u poznatoj sceni u seriji gola hodala Sersei Lanister, pa se čak i sami skidaju goli, naročito u noćnim satima. Lokalnim trgovcima to smeta, a građani kažu da je nemoguće živeti u starom gradu.

Zamenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić kaže da će grad uvesti još strože mere 2021. godine, kada će u starom gradu u jednom trenutku moći da bude najviše 4.000 turista.

Ali, neki građani ističu da Dubrovnik ipak živi od turizma i da ne treba treniranjem strogoće oterati turiste na koje su se, kažu, odavno navikli. Međutim, bez obzira na mere koje su najavljene, teško je da će Dubrovnik postati mirno turističko mesto bez gužve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu