Foto: Depositphotos / anirut
Foto: Depositphotos / anirut

Sve povratnike čeka isti scenario: "Procedura je veoma jednostavna" VIDEO

Podeli

Svi građani Republike Srbije koji nakon 18 časova uđu u zemlju biće, kao što je već poznato, pod posebnim zdravstvenim nadzorom.

Pročitajte još:

Od danas važe nove mere za sve građane koji se iz inostranstva vraćaju u Srbiju

Oni će pri prelasku granice dobiti zdravstveno upozorenje, u kome će biti upoznati sa svim obavezama koje su dužni da ispune.

Kako sve funkcioniše od danas objašnjava dr Aleksandar Stojanović, direktor doma zdravlja "Palilula", koji kaže da sve koji dolaze sa ugroženih područja, tj. iz onih zemalja koje imaju "veću" epidemiju kovida 19, čeka to zdravstveno upozorenje.

Kako kaže, ta područja su trenutno Crna Gora, Hrvatska, i BiH, dakle svi koji dolaze sa tih područja na granici dobiće zdravstveno upozorenje.

Od rane zore kilometarske kolone: Srbi se vraćaju iz Crne Gore, žure da uđu pre 18 sati

U ovom slučaju, popuniće upitnik elektronskim putem, a na osnovu procene građani će biti evidentirani.

Takođe, kako je za TV Prvu objasnio Stojanović, oni će biti pod nadzorom deset dana, "gde će se utvrditi njihovo stanje".

"Neće biti u izolaciji, ukoliko žele, mogu da se samostalno testiraju, ali to neće biti obavezno", istakao je Stojanović.

Oni bez simptoma će upitnikom biti praćeni. Jednostavno će se znati njihovo stanje, a kako je doktor objasnio, možda se nekom javi temperatura i posle nekoliko dana.

Ako se desi da je neko pozitivan, biće pod terapijom i u izolaciji, a dr Stojanović objašnjava da je mera svega ovoga "pokušaj da se spreči unošenje virusa u zemlju".

"Poenta piče jeste da sistem zdravstva ostane stabilan, da zaštitimo naše najugroženije ali i da upitnikom učinimo da ljudi koji dolaze iz inostranstva budu bezbedni", zaključio je Stojanović.

Kako tačno izgleda test samoprocene pogledajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 5363 idi na stranu