Foto: RINA
Foto: RINA

Veliki vrh pleni svojom lepotom: Idealno mesto za porodični odmor i aktivan turzam

Podeli

Zapadni deo Srbije jedan je najpopularnijih i najposećenijih, a tome svakako doprinose atraktivne planine poput Zlatibora, Tare i Zlatara. Poslednjih godina idealnim za porodični odmor pokazao se upravo Zlatar.

Ovu srpsku planinu odlikuju izuzetno blagotvoran vazduh, spoj mediteranske i planinske klime, zelena jezera okružena omorikama i brezama, organska proizvodnja heljde i maksimalan broj sunčanih dana tokom godine. Idealna za porodični odmor, ali i za aktivan turzam, jer je doći do pojedinih vidikovaca sa kojih se pruža veličanstven pogled na meandre Uvca prava avantura.

"Vidikovac Veliki vrh od centra Zlatara udaljen je oko dvadesetak kilometara. Do njega vodi živopisan planinski put, a do krajnjeg odredišta možete doći samo terenskim vozilima što je izuzetan adrenalinski doživljaj. Sa uređenog vidikovca pruža se pogled na fantastične menadre, a prizori su kao sa najlepših razglednica. Osim vožnje i dzip tura, posetioci na Zlataru mogu da uživaju u adrenalisnkoj viožnji kvadovima i tako obići nepristupačne planinske predele“, rekao je za RINU Branko Pucarević direktor TO Zlatar.

Kao poseban turistički biser u ovom kraju nalazi se selo Štitkovo, koje ima veliko kulturno-istorijsko bogatstvo. Ušaškano na padinama Zlatara novovaroško ovo selo je svojvrsan muzej na otvorenom. U ovom mestu kao da je vreme stalo, a drvene kolibice čuvaju tajne srpske istorije. Upravo u ovom mestu u srednjem veku proizvodilo se hladno oružje, pre svega nalazila se kovačnica štitova pa je selo tako i dobilo ime.

"Na prostranim livadama sve do reke Tisovice kovali su se mačevi, štitovi i drugo hladno oružje koje je Srbima služilo u borbi protiv Turaka. Svaka kuća imala je svoju puškarnicu, a prozori su bili toliko mali da kroz njih nijemogla proći ni mačka, jer su se meštani plašili dakad muškarci odu u rat da će neprijatelj upasti u domove", kaže Pucarević.

Nekada je selo brojalo pet stotina stanovnika, a danas je tu samo nekoliko meštana koji usputnim prolaznicima prepričavaju legende vezane za ovaj kraj. Štitkovo je u jednom periodu bilo i prestonica stare srpske države i kao jedno od najživopisnijih sela uvršeno je u turisitičku ponudu planine Zlatar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu