Foto: Shutterstock/Djordje Novakov
Foto: Shutterstock/Djordje Novakov

Pet najlepših banja u Srbiji: Za jednu sigurno niste čuli, a morate je posetiti

Podeli

Srbija može da se pohvali mnoštvom banja, koje predstavljaju važnu granu turizma.

Pored popularnih Vrnjačke i Sokobanje, ima još nekoliko destinacija koje vredi posetiti. Kako zbog lekovitih svojstava, tako i zbog prirodnih lepota.

Zato za vas izdvajamo pet najboljih banja u Srbiji, koje će vas sigurno oduševiti.

Vrnjačka banja

Foto: Shutterstock/Djordje Petrovic
Foto: Shutterstock/Djordje Petrovic

Vrnjačka banja nalazi se na oko 200 kilometara od Beograda, a nudi mnoštvo turističkih atrakcija, zbog čega već dugi niz godina nosi titulu omiljene banje u Srbiji koju posećuju ne samo domaći turisti već i stranci.

Klima u Vrnjačkoj banji je umereno kontinentalna sa uticajem planinske klime.

U njoj se nalazi sedam mineralnih izvora. To su: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo, od kojih se za terapije koriste četiri (Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina).

Vrnjačka banja ima veoma dugu tradiciju kao lečilište, još su Rimljani u periodu od 2. do 4. veka na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru izgradili svoje lečilište Aquae Orcinae.

O tome nam svedoče arheološke iskopine, odnosno bazen za kupanje, rimski izvor tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnogo kovanog novca koji je ostavljen u lekovitom izvoru.

Sokobanja

Foto: Shutterstock/Pedal to the Stock
Foto: Shutterstock/Pedal to the Stock

Sokobanja se nalazi u centralnom delu istočne Srbije, u kotlini reke Moravice, na nadmorskoj visini od 400 metara.

Okružena je planinama Ozrenom i Rtnjem, zbog čega se može pohvaliti izuzetno čistim vazduhom.

Obiluje i termomineralnim izvorima, a važi za jednu od najlepših banja u Srbiji.

U njoj možete čuti i zanimljive legende i priče, poput onoj o Lepteriji.

Jedno je sigurno, u Sokobanji vam sigurno neće biti dosadno.

Banja Vrujci

Banja Vrujci nalazi se podno Maljena i Suvobora, a leži u dolini reke Toplice. Nalazi se na samo 92 kilometra od Beograda, što je čini idealnom destinacijom za kratak predah od gradske vreve.

Još jedna od prednosti ovog lečilišta jeste i relativna blizina Divčibara, ali i Rajca, dok se sama banja nalazi na potezu između Ljiga i Mionice, a najbliži grad je Valjevo.

Nalazi se na nadmorskoj visini koja se kreće između 179 i 252 metra, zbog čega važi za jednu od najnižih u našoj zemlji.

Termalne vode u banji Vrujci su kalcijumsko-magnezijumske sa prosečnom temperaturom od 27° C.

Lekovita svojstva vode i banjskog blata ogledaju se u lečenju reumatskih oboljenja, steriliteta, išijasa, proširenih vena, visokog krvnog pritiska, kožnih bolesti i drugih oboljenja.

Selters banja

Nadomak Beograda, u podnožju planine Kosmaj, nalazi se Selters banja, koja je poznata po svojim lekovitim vodama i blagotvornom uticaju na zdravlje ljudi.

Selters banja predstavlja idealno mesto za sve one koji traže mesto za odmor koje je blizu grada, i na koje mogu da odu svakog vikenda.

Lekovita svojstva vode u Selters banji poznata su više od 100 godina. Ona pomaže kod povreda zglobova i mišića, kao i kod oboljenja krvnih sudova i disajnih organa.

Pored odlaska na lekovite tretmane, posetioci mogu da uživaju u šetnji, planinarenju, biciklizmu i drugim aktivnostima na otvorenom.

Posebno su popularne šetnje stazama koje vode do obližnjih vidikovaca sa kojih se pruža predivan pogled na okolinu. U blizini se nalaze i kulturno-istorijski spomenici.

Pačirska banja

U neposrednoj blizini Bačke Topole i Subotice nalazi se Pačirska banja, kupalište sa termalnom vodom koje je jedinstveno u Vojvodini i uopšte u ovom delu Evrope.

Topla voda u Pačiru dolazi sa 1.400 metara dubine i slana je, što čini odlazak u ovu banju jedinstvenim iskustvom. Voda je obogaćena i mineralima. Sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale koji unapređuju zdravlje.

Ono što posebno izdvaja ovu banju od ostalih jeste jezero neverovatne ružičaste boje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu