Foto: Ilustracija, Shutterstock/serato
Foto: Ilustracija, Shutterstock/serato

Riznica lekovitih izvora u Srbiji: Ovu okrepljujuću banju obožavao je i kralj Milutin VIDEO

Podeli

Lukovska banja je sve poznatije turističko mesto koje je dokaz da bogatstvo prirode i rad čine neophodne uslove za razvoj turizma.

Priroda je nesumnjivo bila darežljiva prema Lukovskoj banji, smestivši je na istočnu stranu Kopaonika, na nadmorsku visinu od 681 metra, darovala joj je 37 izvora vode i umerenu klimu. Lukovska banja smeštena je na obroncima planine Kopaonik, na kilometar od sela Lukova, po kome je i dobila ime.

Istorija Lukovske banje

Lekovite vode Lukovske banje koristili su još stari Rimljani, o čemu svedoče ostaci cevi i građevina otkriveni u gornjem delu banjskog naselja.

Postoje ostaci kupatila koje je koristio kralj Milutin za vreme svog boravka u ovim krajevima i gazdovanja nad rudnicima. I u srednjem veku korišćene su lekovite vode sa ovih izvora, a takođe i u vreme Turaka, o čemu svedoči podatak da se ovo mesto u Kruševačkom defteru N° 567 iz 1575. godine, zove "Banja Lukova" i ima jedno kupatilo – hamam.

Prvo savremenije kupatilo sa muškim i ženskim bazenom izgrađeno je 1948. godine. Intenzivan razvoj banje počinje 1999. godine izgradnjom hotela "Kopaonik", od kada se uvrstila u red poznatijih banja u Srbiji.

Bogat i raznovrstan biljni svet je omogućio da u lukovskom kraju žive razni krupni sisari, pernata divljač i drugo. Prema narodnom predanju, ovde je često boravio kralj Milutin zbog izvanrednih uslova za lov.

Lečenje u Lukovskoj banji

U Lukovskoj banji postoji 37 poznatih izvora termomineralne vode, temperature od 28 do 69⁰C. Termalna voda koja se koristi u medicinskim centrima oba hotela i bazenima pripada kategoriji natrijum, kalcijum, magnezijum hidrokarbonatnih i slabo sulfidnih hipertermi.

Po mišljenju Instituta, lekovite termalne vode Lukovske banje pripadaju veoma kvalitetnim mineralnim vodama, posmatrano sa balneoterapijskog aspekta, zahvaljujući povoljnom anjonsko-katjonskom sastavu, temperaturi i prisustvu rastvorenog vodonik-sulfida. Voda je dobro mineralizovana, ima preko 1 gr/l rastvorenih čvrstih sastojaka, izvanrednu hipertermalnost, koja omogućava rashlađivanje do određenih željenih temperatura za primenu, zavisno od indikacija za upotrebu, ima znatne količine dominantnih jona natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, hidrokarbonata i rastvoren vodonik-sulfid koji se dobro resorbuje preko kože kupanjem i ispoljava lekovito dejstvo, naročito kod reumatskih i kožnih oboljenja.

U lečenju se koristi i lekovito blato napravljeno u kombinaciji sa termalnom vodom. Zemlja visoke mineralne vrednosti se usitnjava, seje i meša sa lekovitom vodom, a blato se zatim koristi za indirektne aplikacije. Mineralno blato ima izražena terapeutska dejstva i blagotvorno deluje na brojna oboljenja.

U Lukovskoj banji se leče:

  • zapaljenski reumatizam (reumatoidni artritis, Behterevljeva bolest, psorijatični artritis);
  • degenerativni reumatizam (spondiloze vratnog i krsnog dela kičme, diskus hernija, diskartroza, lumboišialgija, gonartroza, koksartroza, artroza, osteoartroza sitnih zglobova šake i stopala);
  • osteoporoza;
  • giht;
  • stanja nakon preloma kostiju i hirurških intervencija na koštano-zglobnom sistemu (stanja nakon ugradnje veštačkog kuka i kolena);
  • ginekološka oboljenja (adneksitis, parametritis, sterilitet uz prethodno postavljenu dijagnozu).

Takođe, nadmorska visina i strujanje vazduha daju uslove za lečenje:

  • anemije;
  • oporavak nakon teških bolesti;
  • oporavak nakon infarkta srca i mozga.

Turistička ponuda Lukovske banje

Lukovska banja posetiocima nudi široki izbor prirodnih i kulturno-istorijskih znamenitosti. Ljubitelji prirode mogu da uživaju u šetnji na "Stazama zdravlja“. Za rekreativce su obezbeđeni hala za rukomet, odbojku i košarku, dva otvorena terena za male sportove, zatvoreni bazen, kao i ski-staza sa žičarom.

Svi ljubitelji kulturno-istorijskih spomenika doživeće pravo uživanje. Na oko 5 km od banje nalazi se crkva Svete Mine u selu Štava. Ovo zdanje potiče iz sedamnaestog veka, iz vremena patrijarha Pajsija.

Posebna znamenitost je crkva Svetog Petra i Pavla u selu Lukovo, koja originalno potiče iz vremena srpskog kralja Milutina. U Kuršumliji se nalaze crkve Svetog Nikole i Svete Bogorodice.

Oba zdanja su zadužbine Stefana Nemanje. Neizostavna atrakcija ovog kraja je Đavolja varoš, čiji je nastanak vezan za legendu o skamenjenim svatovima. Đavolja varoš je jedna od najznačajnijih prirodnih znamenitosti u Srbiji.

Lukovska banja svojim gostima nudi još mnogo toga. Bez preterivanja se može reći da je ona jedna od najboljih banja u Srbiji, i izuzetno atraktivna destinacija za savršen odmor.

Kako doći do Lukovske banje?

Lukovska banja se nalazi na 36 km od Kuršumlije, 100 km od Niša, 320 km od Beograda i do nje sopstvenim prevozom možete doći preko Brzeća, koje je na 42 km od Lukovske banje, ili preko Kuršumlije putem Kruševac–Blace–Kuršumlija ili Niš–Prokuplje–Kuršumlija, ili pak možete koristiti autobuski prevoz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu