Foto: Rina
Foto: Rina

Ispijanje rakije do iznemoglosti: Jedinstvena manifestacija u svetu održava se u srpskom selu

Podeli

U čast mnogih voćki i tradicionalnih specijaliteta napravljene su manifestacije širom Srbije, međutim ona koja slavi srpsko piće i umešnost našeg naroda da je ispija održava se skoro dvadeset godina samo u selu Pranjani na Suvoboru.

Čuvena Rakijada nastala je pred jednom lokalnom prodavnicom, nakon debate ko su veće bekrije - meštani Bralovića ili oni iz Lokve. Boško Milovanović, koji je tada radio kao trgovac predložio je da odmere svoje snage.

"Tada smo nabavili 18 litara dobre, domaće, ljute rakije, sve je popijeno. Neki su tada pali pod sto, drugima se malo smučilo, a pobednik je nakon što je ispio najviše od svih, krenuo da podiže traktror. Tada je rekao nije snaga, bogami, u spanaću, već u rakiji. To se kasnije godinama prepričavalo", kaže Boško za RINU.

On dodaje da su mnogi tada rekli kako to takmičenje nije bezbedno za zdravlje učesnika, ali ono što su oni želeli da pokažu jeste da kad je rakija dobra, kvalitetna, čista i domaća nikom ništa ne može biti. Što se i potvrdilo u praksi. Osim malo jačeg mamurluka, takmičari nikad nisu imali nikakve druge posledice.

Današnji program počinje u 14 časova, a manifestaciju otvara zdravičar koji će poželeti uspeh svim takmičarima u ispijanju rakije, ali i onima koji su u nekoliko poslednjih dana slali uzorke.

Rakijada je zadržala početne takmičarske oblike, kao što je ispijanje rakije, a takmičari su posle toga podložni ispitu kao što je prelazak preko drvene bandere, dok će drugi pokazivati snagu povlačenjem traktora, dok će profesor Nikičević, jedan od najboljih srpskih ocenjivača rakije, kazati koji je uzorak poznatog srpskog napitka poznatog i kao „srpska mučenica” najbolji. Takmičari pristižu sa svih strana, konkurencija će biti žestoka.

"Imamo dobro iskustvo, čekamo ekipu iz Beograda da nas podrži. Spremni smo za takmičenje, nadamo se medalji i da se kući nećemo vratiti praznik ruku", rekli su takmičari iz Ljubovije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu