Foto: Shutterstock/Milos 86
Foto: Shutterstock/Milos 86

Delo vanzemaljaca ili čudo prirode: Tajanstvene kamene kugle na srpskoj planini VIDEO

Podeli

Nigde nema toliko livada koliko ih ima na obroncima čudesne planine Povlen.

Iako na prvi pogled izgleda kao da ih prekriva samo mirišljavo cveće jarkih boja, ova nepregledna prostranstva kriju još nešto. A to su, ni manje ni više, ogromne kamene kugle o čijem se neobičnom izgledu, nepoznatom poreklu i natprirodnim moćima – i danas polemiše.

Delo vanzemaljaca ili čudo prirode?

Povlenske kugle su prema mišljenju stručnjaka nastala vulkanskom aktivnošću. Naime, u podvodnim tektonskim poremećajima koji su slični onima koji danas potresaju područje Japana, pre nekoliko milenijuma, kada je na području Povlena bilo more, stvorene su i ove kamene kugle.

Definitivno najviše nedoumica i nagađanja odnosi se na nastanak povlenskih kugli. Tu su meštani planine u zapadnoj Srbiji i naučnici koji se bave ovom oblašću u najvećem “sukobu”. Naime, jedan deo stanovništva okolnih sela tvrdi kako su kugle čudo prirode koje ima lekovite i čudesne moći. Drugi deo njih tvrdi kako su one tvorevina vanzemaljaca. Naučnici, pak, tvrde nešto sasvim treće.

Ova teorija očekivano nije uspela da pobedi mnogobrojne mitove i legende kojima meštani objašnjavaju nastanak njihovih neobičnih komšija. Tako će vas i danas neko od ljubaznih domaćina sa zadovoljstvom povesti u obilazak nesvakidašnjih kugli i ispričati neku od mnogobrojnih verzija nastanka – od toga da simbolizuju planetarni sistem do toga da su ih sami vanzemaljci izradili i rasuli po gustim brdima i livadama Povlena.

Još jedna nedoumica koja godinama unazad rasplamsava maštu okolnog stanovništva ali i ljudi širom Srbije i regiona, jeste lekovita moć povlenskih kugli. Da li je zaista poseduju? Šta leče i na koji način? Da li je bezbedno pokušati? Ovo pitanje je ostalo i dalje nerešeno. Ima onih koji tvrde da im je energija koju emituju kugle pomogla, dok drugi smatraju da je reč o izmišljotini.

Ipak, i dalje je popularna priča o beraču vrganja koji je probijajući se kroz često neprohodna povlenska brda osetio oštar bol u nozi. Seo je na jednu od kugli da se odmori i momentalno osetio čudno i neobjašnjivo strujanje. Bol je nakon nekoliko trenutaka i potpuno nestao. Ovakvih i sličnih priča ima napretek. Ali, kome na kraju verovati?

Kako doći do Povlena?

Povlen je planina u Zapadnoj Srbiji koja se nalazi tridesetak kilometara jugozapadno od Valjeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu