Foto: Shutterstock/Marko25
Foto: Shutterstock/Marko25

Rajski prizor za nezaboravni doživljaj: Najbolja preporuka za jednodnevni izlet u Srbiji VIDEO

Podeli

U podnožju planine Povlen, u zapadnom delu Srbije, nalazi se fascinantan spomenik prirode Taorska vrela.

Nekada je ova turistička atrakcija bila ponos Jugoslavije, mnogi su ova vrela upoređivali sa Plitvičkim jezerima i važila su za jednu od najpopularnijih destinacija u tadašnjoj državi. Gotovo da nije bilo turističkog časopisa koji na svojim stranama ne bi sadržao lepote Taorskih vrela.

Taorska vrela su kaskadni slapovi koji se nalaze na padinama planine Povlen u blizini Valjeva. Ovi neverovatni slapovi izviru u selu Donji Taor i predstavljaju spomenik prirode.

Poreklo reči Taor svojstveno je za planinski vrh, selo koje se nalazi u blizini ali generalno i za celu ovu oblast, ono predstavlja enigmu koja do danas nije rešena. Postoje hipoteze da je u pitanju reč keltskog porekla. Takođe, mnogi veruju da je ovuda vodio put širenja hrišćanstva i da je vrh dobio ime po gori Tavor u Svetoj zemlji.

Foto: Shutterstock/Marko25
Foto: Shutterstock/Marko25

Snaga Taorskih vrela nekada se koristila za rad vodenica i samo na ovom kratkom toku nalazilo ih se čak 12, u kojim se mlelo brašno za stanovnike obližnjih sela. Osamdesetih godina ovo mesto izgubilo je svoj puni sjaj i lepotu zbog preusmeravanja vode, zarad vodosnabdevanja Kosjerića, na taj način kapacitet vode se znatno smanjio i narušena je njihova prirodna lepota.

Danas su tu samo dve vodenice, od kojih je jedna obnovljena i radi, a druga je zarasla u mahovinu i prepuštena zubu vremena.

Foto: Shutterstock/Marko25
Foto: Shutterstock/Marko25

Idealno vreme za obilazak Taorskih vrela je od marta pa sve do kraja aprila. Tada je količina vode najveća, što vam garantuje sigurno uživanje u ovom remek-delu prirode.

Ovde pogledajte sve turističke atrakcije koje možete posetiti u valjevskom kraju.

Kako stići do Taorskih vrela?

Kao i za svako putovanje najbolje je da krenete automobilom do Taorskih vrela. Najbolje je preko Valjeva ka Kosjeriću i zatim skrećete ka selu Radanovci.

Ipak, ukoliko idete autobusom, iz Valjeva imate prevoz do sela Donji Taor. Ako izaberete voz, pruga od Valjeva prolazi klisurom reke Gradac a vi izlazite na Drenovački kik. Odatle imate oko sat vremena pešačenja do sela Radanovci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu