Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic
Foto: Shutterstock/Mirko Kuzmanovic

Istražite najdublji kanjon istočne Srbije: Impozantnost prirode od koje zastaje dah FOTO/VIDEO

Podeli

Doživite veličinu, sjaj i mistiku istočne Srbije u jednom od najživopisnijih spomenika prirode.

Koračajte neutabanim stazama netaknutih lepota najdubljeg i najdužeg kanjona u ovom delu zemlje. Spustite se u podzemni svet najduže i najfascinantnije pećine u Srbiji. Otkrijte i zaljubite se u Lazarev kanjon!

Kanjon Lazareve reke, poznatiji kao Lazarev kanjon, je najimpozantniji kanjon u Istočnoj Srbiji. Svojim zadivljujućim, moćnim izgledom on osvaja svakog ko kroči u njega.

Nastao je usecanjem istoimene reke u krečnjački masiv planine Južni Kučaj, Lazarev kanjon je najdublji i najduži kanjon u istočnoj Srbiji. Dugačak je 4,5 km, a u svojoj najužoj tački širok je samo 3 m ali dubok 500 m. Nalazi se samo 18 km zapadno od Bora, i kao takav je idealna destinacija za sve one koji žele u potpunosti da dožive planinarenje i netaknutu prirodu.

Za vreme vladavine Turaka, Lazarev kanjon predstavljao je jedno od najznačajnijih skloništa homoljskih hajduka. Ulazak u ovaj kanjon za njih bio je spas jer se Turci nikad nisu usuđivali ovde da ih slede.

Lazarev kanjon je ipak i jedan od najneprohodnijih kanjona. Strme, gotovo vertikalne, litice Malinika (1.087 m) na jugu i jugoistoku, Strnjaka (720 m) i Kornjeta (696 m) na severu, i Pogara (883 m) iMikulja (1.022 m) sa zapada čine prelazak ovog kanjona pravom avanturom.

Zbog svoje jedinstvene i neosporne lepote, bogate flore i faune i speleoloških dragulja, ceo Lazarev kanjon nalazi se pod zaštitom države.

Foto: Shutterstock/Veronika Kovalenko
Foto: Shutterstock/Veronika Kovalenko

Lepota i moć netaknute prirode

Značaj Lazarevog kanjona ogleda se u njegovom relјefu, hidrografiji i živom svetu. Kako preko 50% njegove ukupne površine čine šume a ostatak livade, pašnjaci i goleti, ovaj biser Istočne Srbije pravi je dragulj i izazov za sve ljubitelje netaknute prirode i divljine.

Guste i zelene hrastove i bukove šume, i misteriozne planinske rečice nisu jedine stvari koje će ovde zadiviti planinare i ostale posetioce. Ovaj grandiozan kanjon nudi veliki broj spektakularnih vidikovaca sa kojih se pruža pogled koji oduzima dah kao i kamene mostove nastale uklještanjem ogromnih kamenih blokova. Iznanađenja se kriju na svakom koraku, ali njih morate da otkrijete sami!

Skrivena čuda prirode – Zlotske pećine

Lazarev kanjon je takođe jedinstven po raznovrsnosti površinskih i podzemnih oblika kraškog relјefa. Kraške doline, vrtače, škrape, kamenice, pećine i jame su fascinantni geološki fenomeni koji zajedno čine neke od najineresantnijih pejzaža Lazarevnog kanjona. Od svih njih najneverovatnije su ipak pećine rasute po kanjonu.

Istočna podgorina Kučaja bogata je speleološkim lokalitetima. Naime, u blizini sela Zlot nalaze se 222 pećine. Vernjikica i Lazareva pećina su svakako najpoznatije i najzanimljivije. Zajedno sa Mandinom, Vodenom i pećinom Hajdučicom, one čine pećinski sistem nazvan Zlotske pećine. Tako da, kada budete posećivali Lazarev kanjon, obavezno istražite i Lazarevu pećinu, najdužu pećinu u Srbiji, i jamu Dubašnicu.

Kako doći do Lazarevog kanjona

Do Bora se može stići autobusom iz Beograda. Iz Beograda za Bor dnevno ide bar 5 autobusa. Do sela Zlot takođe možete doći autobusem koji redovno saobraća iz Bora.

Ukoliko na put krenete svojim autom možete stići autoputem Beograd – Niš (E-75). Kod Paraćina se isključuje na magistralni put za Zaječar, a kada se stigne do raskrsnice za Boljevac i Zlot, skreće se levo za sela Podgorac i Zlot.

Od sela Zlot do svih zanimljivih lokaliteta može se stići peške. Malo posle centra sela Zlot skreće se levo za kanjon i Zlotsku pećinu koji su udaljeni 5 km.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu