Foto: Shutterstock/Predrague
Foto: Shutterstock/Predrague

Oaza mira i tišine: Ova banja spada u red sa najvećim šumskim pojasom u Evropi VIDEO

Podeli

Brestovačka Banja, popularna turistička destinacija Borskog okruga, nalazi u živopisnom planinskom okruženju na krajnjem istoku Srbije

Ovaj biser banjskog turizma u Srbiji, ušuškan je u bujno zelenilo koje pokriva gotovo 90 hektara, zbog toga spada u banje sa najvećim šumskim pojasom u Evropi.

Istorija Brestovačke Banje

Banja je dobila ime po obližnjem selu Brestovac, od kojeg je udaljena svega četiri kilometara severozapadno.

Ova banja važi za jednu od najstarijih u Srbiji. Blagotvornost ovih voda koristili su Rimljani i Vizantijci, koji su ovde tražili spas i okrepljenje nakon mučnih borbi, ali ujedno i za oporavak vojnika nakon teških povreda. Ipak, svoj procvat banja je doživela za vreme Miloša Obrenovića.

Period vladavine Miloša Obrenovića ostaće upamćen kao zlatno doba Brestovačke Banje, jer su tada izgrađeni značajni objekti, koji predstavljaju kulturno dobro pod zaštitom države, među njima svakako se izdvajaju tursko kupаtilo, konаk knezа Milošа, dvorаc kneza Aleksаndrа Kаrаđorđevićа, kao i ugostiteljski objekat "Izletnik“.

Poznato je da je on zahtevao da se rade hemijske analize svih lekovitih voda kako bi utvrdio koje od njih to zapravo jesu, a zatim je radio na razvoju tih područja.

Na predlog Miloša Obrenovića, Baron Herder izvršio stručne hemijske analize potvrđena su izrazita lekovita svojstva voda Brestovačke Banje, i uporedili su ih sa nadaleko čuvenim izvorima, poznatih prirodnih lečilišta u Tirolu i Švajcarskoj. Prvi objekat koji je tada podignut bio je konak za Miloša Obrenovića, koji i dan danas postoji i jedan je od značajnijih kulturno-istorijskih spomenika.

Lekovita svojstva Brestovačke Banje

Vode ove bаnje spаdаju u red nаjlekovitijih u Srbiji. Nа lekovitost vodа utiče sаdržаj i međusobni odnos rаznih hemijskih elemenаtа i mikroelemenаtа (kаlijum, kаlcijum, fluor, nаtrijum,silicijum, hlor, jod, brom, mаgnezijum, oksidi gvožđа, аluminijumа, litijumа, mаngаnа, cinkа, rubidijumа, kobаltа, bаkrа i fosfаtа, kаo i blаgo rаdioаktivni elementi urаn, rаdijum i rаdon).

Postoji 10 termominerаlnih izvorа sа temperаturom od 32 do 40 stepeni celzijusovih. Voda ove banje pogodna je za lečenje:

  • Degenerativne bolesti kičmenog stuba i perifernih zglobova
  • Zapaljenskih i reumatskih bolesti
  • Oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema
  • Zapaljenskih oboljenja kože i sluznica
  • Hroničnih ženskih polesti
  • Opštih bolesti i iscrpljenosti organizma.

*Važno je pre dolaska u svaku banju i primene bilo koje terapije da Vas pregleda stručan lekar koji ima pristup podacima iz Vaše istorije bolesti.

Kako doći do Brestovačke Banje

Ukoliko polazite automobilom iz glavnog grada Srbije, do ove lekovite banje putovaćete oko 2 i po sata (preko A1/E75 i E761).

Od centra Bora do Brestovačke banje možete stići za samo desetak minuta (preko Rute 37 i Rute 161).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu