Foto: RINA
Foto: RINA

Najstariji Kuran na Balkanu nalazi se u prijepoljskom selu FOTO

Podeli

Smeštena na brdu iznad reke Mileške, sedam kilometara udaljena od Prijepolja, nalazi se jedna od najstarijih mahala na ovim prostorima – selo Hisardžik. Ovuda je nekada prolazio jedan od najvažnijih karavanskih puteva jer se carskom džadom išlo do Dubrovnika ili Stambola. Danas ovo selo jedva da ima nekoliko stotina duša, a u džamiji koja se nalazi ispod srpskog srednjovekovenog utvrđenja Mileševac, stoji najstariji Kuran na Balkanu.

“To je izuzetno redak primerak takve knjige na ovim prostorima. Sačuvan je u celosti, dimenzija 40 x 30 centimetara i težak je pet kilograma. Pisan je izuzetnim stilom koji se ne može videti ni u jednoj drugoj knjizi”, rekao je glavni imam IZ u Prijepolju Nadir ef. Dacić.

Foto: RINA
Foto: RINA

Dugo se mislilo da je ovaj Kuran star oko tri veka, međutim u Narodnoj biblioteci u Beogradu zaključeno je da je napisan pre četiri stotine godina.

“Ova knjiga je 2005. godine poslata Narodnoj biblioteci gde je izvršeno istraživanje. Konzerviran i zaštićen vraćen je u Hisardzik, i ispred njega se vernici mole i služiće i budućim pokolenjima. Ovakav redak rukopis značajan je deo baštine Sandzaka u Srbiji i na Balkanu”, kazao efendija Dacić.

Foto: RINA
Foto: RINA

Pretpostavlja se da je džamija u ovom selu podignuta u 16. veku, nedavno je rekonstruisana, ali je zadržala svoj autentičan oblik.

Ovo je jedina carska džamija u Srbiji, izgrađena od belog kamena

Zbog nepristupačne geografske konfguracije u njoj se molitva umesto nekoliko puta dnevno obavlja samo petkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu