Foto: RINA
Foto: RINA

Srpska Toskana procvetala, iako je jesen: Narodno verovanje kaže da to nije dobro

Podeli

Jesen je tek počela, ali vremenska klacalica i ove godine zbunila je voće u selima srpske Toskane. U Belosavcima kod Topole umesto da listovi požute i opadaju, na pojedinim voćkama zabeleo se behar.

"Ovih dana sve nas je iznenadila pojava cvetanja višnje, ali i cvetanje bagrema i kestena. U početku nisam mogao da verujem kad sam iz daljine primetio da se beli cvet, ali kad sam prišao bliže bagrem je cvetao kao da je proleće uveliko u toku“, kaže meštanin sela Belosavci, gde je i uočena ova fenofaza.

Prema rečima starijih iz ovog sela, ovakva pojava nagoveštava da će zima biti oštra i duga.

"Uvek se govorilo da kada cveta voće po drugi put biće opasna zima, sad da li je to zaista tako ili je samo neko narodno verovanje niko nije zabeležio sa sigurnošću. Uglavnom, za biljku verovatno nije dobro jer dolaze hladni dani i uskoro će mrazevi pa će sigurno i biti oštećenja“, prepričavaju meštani.

Stručnjaci iz oblasti voćarstva potvrđuju da za biljku nije dobro kada cveta u periodu kad joj vreme nije, a ovakva pojava je upravo posledica klimatskih promena, odnosno fiziološkog poremećaja u biljci. Oni ističu da se klima izmenila a da biljka ne prepoznaje datume, pa je zbog toga može zavarati promena vremena. Zbog takvih temperaturnih klackalica poremeti se i fiziologija u biljci pa se kao i u ovim primerima cvetanje dešava dva puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 790 idi na stranu