Foto: RINA
Foto: RINA

Mileševac ponosno prkosi sa uzvišenja već osam vekova: Tvrđava čuvala manastir od neprijatelja

Podeli

Smeštena na okomitoj steni u kanjonu reke Mileševke već vekovima zubu vremena odoleva srednjovekovna tvrđava Mileševac, za koji se pretpostvlja da je podignut još u prvoj polovini 13. veka, sa osnovnom namenom da čuva manastir Mileševu od neprijatelja.

Iako još uvek ponosno prkosi na uzvišenju, oluje su ga nagrizle sa svih strana, pa će biti izvršeni konzervatorsko-restauratorski radovi na rekonstrukciji i sanaciji unutrašnjeg utvrđenja srednjovekovnog grada Mileševac sa spoljnom kapijom.

"Okomita stena na kojoj je tvrđava podignuta, prirodno je sa tri strane zaštićena oštrim liticama. Sama tvrđava se sastojala od citadele smeštene na vrhu, koja je bila ojačana dvema kvadratnim kulama spojenim bedemom. Oko nje se ka jugu širilo utvrđenje ojačano još jednom kvadratnom kulom, dok su još dve kule bile smeštene kao isturene osmatračnice ka samom manastiru. Utvrđenje je u ranijem periodu delimično arheološki istraženo a na samom lokalitetu su svojevremeno delimično izvedeni i konzervatorsko restauratorski radovi. Zidovi i kule građeni su od lomljenog i pritesanog kamena u krečnom malteru", rekla je za RINU Dragana Varaklić direktorka TO Prijepolje.

Foto: RINA
Foto: RINA

Projekat vredan 3,25 miliona dinara podrazumeva izradu projektne dokumentacije, a neophodno je predvideti, prema mišljenju Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je dostavio uslove, geotehnička i arheološka istraživanja terena, uzorkovanje gradivnih materijala tvrđave, geodetska snimanja 3D skenerom i fotografska snimanja kompleksa.

"Turistička organizacija Prijepolja, uz podršku resornog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, realizuje projekat obnove srednjovekovnog grada Mileševac. Nakon propalog prvog javnog poziva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i sanaciju unutrašnjeg utvrđenja sa spoljnom kapijom drugi javni poziv obnovljen je početkom avgusta. Nadamo se da će drugi javni poziv biti uspešan, te da će projekat restauracije biti završen do kraja godine", naglasila je Varaklić.

Tvrđaavu Miliševac pominju izvori 1448. i 1454. godine i tada se nalazio u sklopu zemalja Stefana Kosače, da bi ga Osmanlije trajno zauzele 1465. godine. Na osnovu čestog pominjanja u njihovim izvorima tokom narednih vekova, može se zaključiti da je Mileševac zauzimao značajno mesto u tom regionu, a od 17. veka kkao ime ovog utvrđenja javlja se i Hisardžik, nasatala od turske reči Hisar što znači tvrđava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu