Foto: RINA
Foto: RINA

Pivo ujutru 350, uveče 600, a kilogram jagnjetine 3.800 dinara: "Ko voli nek izvoli"

Podeli

Uprkos visokim temperaturama u čitavoj Srbiji, najvrelije je ovog vikenda ipak u Guči. Ulice ove varošice pune su posetilaca, stranaca i trubača koji okićeni dinarima i evrima uveseljavaju goste. Hladan tuš ljubiteljima ove manifestacije svakako stiže kad im dođe račun, mada, kako kažu saboraši, u Dragačevo su i doneli pare da bi ih potrošili. Ove godine cene pića i hrane su veće, ali ugostitelji to pravdaju poskupljenjem na globalnom nivou.

"Cene svega su otišle u nebo, pa moramo i mi da se prilagođavamo. Naime, sve je poskupelo u nabavci, mi pokušavamo da održimo taj balans, ne samo mi budemo zadovoljni već su nam na prvom mestu gosti. U odnosu na prošlu godinu cene jesu veće, ali ne drastično. Jedan ručak za četvoročlanu porodicu u prestonici trube u vreme Sabora košta oko pet hiljada dinara, što je sasvim pristojno za piće, porciju kupusa i vrućeg jagnjećeg ili prasećeg pečenja", kazao je za RINU, ugostitelj Miloš, koji već više od deset godina boravi u Guči.

Pivo ujutru 350, a uveče 600 dinara

Foto: RINA
Foto: RINA

Ugostitelji poručuju da i na Sabor treba da krenete sa predznanjem, pa tako ako želite da popijete veliku količinu pića bolje je da krenete od jutarnjih sati kada su cene niže. Ako krenete da pijete na vreme, cena piva je oko 350 dinara, dok sa prvim mrakom ona dolazi i do 600 dinara. Najskuplje je u etno ugostiteljskim objektima, a ispred jednog je čak i okačen cenovnik na kom piše da je kilogram jagnjetine 3.800, a prasetine 3.400 dinara. Pa, ko voli nek izvoli. Primetno je da tu zalaze samo oni koji imaju dublji džep. Za razliku od takvih objekata ispod autentične srpske šatre ipak je jeftinije.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Iako je nabavna cena mesa skočila, ako uporedimo cene od prošle godine, za kilogram vrućeg prasećeg pečenja bilo vam je potrebno 1.400 dinara, sada je cena 2.000 dinara, dok je jagnjeće 2.400 za jedan kilogram. Za omiljeni srpski delikates koji se pod šatrom služi kao predjelo svakako je svadbaski kupus koji se služi uz domaću proju i sir, moraćete da izdvojite od 600 do 700 dinara, dok je to prošle godine koštalo oko 400 dinara", dodao je ugostititelj.

Atmosefra na Saboru trubača u Guči ume da ponese čak i one koji imaju zmiju u novčaniku, stoga iskusni saboraši poručuju svima da ipak prvo dobro provere cene, kako se kući ne bi vraćali autobusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu