Foto: RINA
Foto: RINA

Neotkrivena oaza u Srbiji - raj za ljubitelje ekstremnog sporta VIDEO/FOTO

Podeli

Osim što je poznata kao mirno mesto, namenjeno najpre porodičnom odmoru, Ovčar Banja takođe može da bude raj za sve ljude koji vole ekstremne sportove.

U ovoj još uvek nedovoljno otkrivenoj oazi alpinizam ima tradiciju dugu čak sedamdeset godina, a strme stene na Kablaru slične su onima na Alpima.

"Ovde se nalazi blizu dve stotine penjačkih smerova. Oko 80 kilometara pešačkih i 40 kilometara biciklističkih staza i sve to nam daje mogućnosti da se bavimo raznim aktivnostima, alpinizam je jedan od njih. Pojedine stene su izuzetno zahtevne, od po 130 metara, vertikalnih delova, dosta ozbiljnih, tako da nas sve te težine mogu snaći kao i na nekim drugim planinama", izjavio je za RINU instruktor Petar Šunderić iz Sportskog kluba "Armadilo".

Foto: RINA
Foto: RINA

Međutim, da bi boravak u prirodi bio "uživanje a ne preživljavanje", instruktor savetuje da svako ko hoće da se bavi nekim sportom u prirodi prvo treba dobro da se informiše. Početnicima savetuje oprez jer nije svaka stena pogodna za prve alpinističke korake.

"Sa onima koji se penju prvi put idemo na prilagođene terene, koji sa sobom ne nose nikakvu opasnost. Idemo lagano korak, po korak i onda se posle prve avanture svi zaljube u ovaj sport i nastavljaju da se usavršavaju i idu na zahtevnije staze", priča instruktor Šunderić i dodaje da je dobra volja najbitnija.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Svi koji imaju elana, entuzijazma i dovoljno hrabrosti mogu da se upuste u avanturu zvanu alpinizam. Zadovoljstvo kad osvojite neki vrh ne može da se opiše rečima, već to morate samo da doživite", ističe ovaj iskusni alpinista.

Sportski klub "Armadilo" postoji 15 godina, tokom kojih su njegovi članovi osvojili brojne nagrade na državnim i međunarodnim takmičnjima u zimksoj tehnici penjanja poznatijoj kao draj tuling.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Radili smo mnoge vežbe sa civilnom zaštitom, sektorom za vanredne situacije, vatrogascima, spasiocima. Nije nam teško da priteknemo u pomoć, uvek kad je to potrebno jer ipak mi mnogo dobro poznajemo planinu Kablar i sve njene opasnosti", kaže Šunderić.

Da Bog nije štedeo kad je delio prirodne lepote u ovom kraju slažu se i brojni turisti koji u Ovačarsko – kablarsku klisuru dolaze iz svih delova Srbije, ali i iz inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu