Foto: Printscreen/Prva TV
Foto: Printscreen/Prva TV

Zasavica - sremska oaza koja će vas očarati VIDEO

Podeli

Rezervat sa oko 700 vrsta biljaka i preko 200 različitih ptica, na oko 3500 hektara netaknute prirode i sa drugom najvećom farmom magaraca možda čak i u svetu, naše je blago.

Specijalni rezervat prirode Zasavica u mačvanskom delu opštine Sremska Mitrovica, oaza je retkog biljnog i životinjskog sveta. Priroda rezervata, hiljadama godina netaknuta, važi za pravi dragulj naše zemlje, i do sada nije ostavio nikoga ravnodušnim.

"Mi smo pronašli jednu svoju oazu, koja je ušuškana između sela, a bila je neprimetna. Biodiverzitet, s obzirom na čiste drinske vode koje izviru je neverovatan, 150 novih vrsta flore i faune za srbiju trenutno mi baštinimo", ističe za Jutro Prve TV Slobodan Simić, upravnik "Zasavice".

Šetnje rezervatom, vožnja brodom, eko-kampovanje ili odskora vožnja električnim biciklima Zasavicom, nisu sve što ovaj rezervat nudi. Desetinama hiljada posetilaca godišnje, gotovo nepogrešivo su uvek najinteresantnije životinje, ali one najstarije vrste.

Na Zasavici se nalazi danas i jedna od najvećih farmi muznih magarica u svetu. Ovo mleko ima neverovatna lekovita i razvojna svojstva i neretko je povod što se mnogi posetioci baš zbog njega u rezervat i vraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu