Foto: Printscreen / TV Prva
Foto: Printscreen / TV Prva

"Obična, neobična mesta": Knez Lazar i neobjašnjiva misterija uvijenih šljiva VIDEO

Podeli

Temelji crkve Lazarice potiču još iz 1389. godine. Crkva se nalazi nedaleko od Prolom banje. Ono što je specifično na ovom mestu, a što prilikom posete možete da vidite, jesu savijene šljive: one rastu tako što se uvijaju.

Crkva se nalazi nedaleko od Prolom banje. Srpska vojska je pred polazak u Kosovski boj ovde pričešćena. Knez Lazar je ovde pričestio svoje vojnike.

Crkva je bila uništavana, spaljivana, a zatim obnovljena negde 1860. godine na temeljima stare crkve.

Uvijenih šljiva je u porti crkve samo 6 i taj broj se ne menja. Kada se neka stara osuši, onda izraste nova, koja se isto tako uvija.

Po predanju kažu da su se ove šljive savile za vojnicima koji su otišli u boj. Druga legenda kaže da su se šljive savile zbog žalosti za knezom Lazarom i za svim vojnicima poginulim na bojnom polju Kosovske bitke.

Postoji još jedno objašnjenje, a to je da taj kraj ima posebne magnetne sile ispod zemlje koje diktiraju da voda bude lekovita, ali i da se stabla uvijaju.

Specifičnost je da se uvek uvijaju u istom smeru: pokazuju put ka Kosovu i Metohiji.
Meštani kažu da su ove šljive ranije uzimali mlade izdanke i sadili u svoja dvorišta, ali u njima su šljive uvek rasle ravno, nisu se uvijale.

Opširnije u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu