Foto: depositphoto/deposit/zm_photo
Foto: depositphoto/deposit/zm_photo

Jedna od najposećenijih pećina u Srbiji i dalje je otvorena za posetioce

Podeli

Spomenik prirode Stopića pećina od sutra, 24. oktobra, prelazi na zimsko radno vreme, pa će tako za posetioce biti otvorena svim danima od 9.30 do 16.30 časova.

To je objavljeno na sajtu Turističke organizacije Zlatibor.

Speleološki biser Zlatibora i najposećenija pećina u Srbiji nalazi se na 19 kilometra od turističkog centra planine, na putu za Sirogojno.

Brojne posetioce privlači nestvarnom lepotom pećinskog nakita i nesvakidašnjim bigrenim kadama, koje su amblem pećine.

Prošle godine bila je najposećenija turistička lokacija, sa ostvarenih 90.000 noćenja i to zbog svoje prelepe i nesvakidašnje prirode, a sada je urađeno još 50 novih metara staze koja vodi kroz tunel sa bigrenim kadama, a tu se nalazi i veliko bogatstvo pećinskog nakita.

Jedna je od najvećih pećina na Balkanu, a ime je dobila po zaseoku Stopići, u kome se i nalazi.

Prvi istraživači ovog arheološkog lokaliteta bili su češki speleolozi koji su prilikom boravka u Stopića pećini koristili čak i posebnu ronilačku opremu. Tada je otkriveno da se pod zemljom nalaze dugački hodnici i pet dvorana, ali i najveći podzemni vodopad na Balkanu prozvan i “Izvor života”.

Ovaj lokalitet za posetioce je otvoren 2009. godine i od tada je postao prava turistička atrakcija, koju godišnje poseti na hiljade ljudi iz celog sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu