Foto: Depositphotos /  boggy22
Foto: Depositphotos / boggy22

Upoznali smo Srbiju, ali je i isprljali: "Korona nas je naterala da progledamo"

Podeli

Svetski dan turizma obeležava se 27. Septembra po 41. put i po svoj prilici biće obeležen na jedan potpuno drugačiji način u vremenu koje se deli na vreme pre i posle korone, kaže za B92.net, Vanja Lipovac, turistički vodič.

Vreme straha, gubljenja radnih mesta, skoro pa potpunog sloma turističke industrije. Vreme zatvaranja aerodroma i granica, strogih mera ograničenja putovanja, virtualnih putovanja i obilazaka muzeja, onlajn sastanaka, polupraznih gradova, izletišta, muzeja, letovališta...

"Restart Tourism" je ovogodišnja poruka Svetske turističke organizacije.

"Poruka koja je bila odabrana za slogan pre proglašenja pandemije kovid 19 glasila je "Turizam i ruralni razvoj", kaže naša sagovornica, koja je kao turistički vodič teško pogođena pandemijom.

U rekordnoj 2019-oj najavljivan je blistavi ulazak u još sjajniju godinu.

Godina koju je "pojela" korona

Foto: Depositphotos/ devteev
Foto: Depositphotos/ devteev

Pročitajte još:

"Korona nas je naučila da je Srbija lepa"

Novootkrivene destinacije: Šta je to što je koronavirus "naučio" Srbe?

Srpska banja koju je britanski Gardijan svrstao među 10 najboljih u jugoistočnoj Evropi FOTO

Po svemu sudeći slogan "Turizam i ruralni razvoj" se pokazao kao vrlo dalekovid pogled na turizam, iako kriza nije bila ni na pomolu.

"Nakon proglašenja oštrih mera u skoro svim segmentima života, što se najpre odrazilo na turizam, okretanje ka domaćim destinacijama je ostala jedina mogućnost za kakav- takav rad", kaže Lipovac u razgovoru za B92.net.

U Republici Srbiji u julu 2020. godine, u odnosu na jul 2019. godine, broj dolazaka turista manji je za 50,5%, dok je broj noćenja manji za 35,9%. U julu 2020. godine, u odnosu na jul 2019. godine, broj noćenja domaćih turista manji je za 3,2%, a broj noćenja stranih turista manji je za 85,3 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

"Iza ove dve rečenice stoje na hiljade ljudi zaposlenih u turističkoj industriji, u pravnom vakumu između države od koje se očekuje finansijska i zakonska podrška i svakodnevnog izmirivanja obaveza prema istoj i putnicima. A prema svojim zaposlenima i porodicama?", pita se Lipovac.

Korona nas je, kako kaže Lipovac, podsetila da kao i devedesetih mora brzo da se misli, da se rešenja pronalaze u hodu, da se zakoni i pravilnici u turizmu moraju menjati, da ono što je do januara malo škripalo sada –puca.

"Opet, korona nas je naterala da drugim očima pogledamo svoju zemlju i gle čuda, otkrijemo da je čarobna, puna iznenađenja na svakom kilometru. Otkrili smo neka skrivena mesta, mala gazdinstva, manastire čuvarkuće duhovnosti, naučili da svaki grad, svako mesto ima svoju priču, legende, nasleđe, planine, netaknute šume reke i jezera, podsetili se svoje bogate istorije... Usput smo naučili i da, doduše ne znamo da se ponašamo s poštovanjem prema prirodi pa za sobom ostavimo tragove plastičnih kesa i limenki. Zlobnici bi rekli možda da sledećeg puta lakše pronađemo put, da se ne izgubimo.

Foto: Deposithphotos / Nedomacki
Foto: Deposithphotos / Nedomacki

Bešenovačko jezero puno turista, a strašno šta je sve ostalo iza njih FOTO

Zaronili do dna srpskog jezera: Drugo najčistije u Evropi VIDEO

Zemlja koja ima osam planina visine preko 1800 metara, preko 98 jezera, 107 reka, pet nacionalnih parkova, 16 predela izuzetnih odlika, svakako ima šta da ponudi posetiocima. Dosta stvari treba i popraviti ali turistička ponuda Srbije je zaista bogata i primamljiva.

"I na kraju, u susret svetskom danu turizma kako pomoći turističkim radnicima? Država je preduzela određene mere pomoći i to je lepo. Ostaje nerešen problem kako ispuniti obaveze prema državi u vreme potpunog zastoja u poslu. Ostaje nerešeno pitanje sa osiguravajućim kućama, sa Pravilnikom za rad turističkih agencija organizatora od 01.01.2020.godine, opstanak subagenata", zaključila je Lipovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu