Foto: Depositphotos / Emica
Foto: Depositphotos / Emica

Predlog za vikend: Obiđite neko od ovih 5 jezera u Srbiji

Podeli

Vreme je da upoznate lepote naše zemlje, a za one koji to čine svakodnevno - da obnove gradivo.

Predlažemo vam pet jezera koje bi trebalo da posetite.

1. Đerdapsko jezero

Đerdapsko jezero je nastalo kada je 1972. godine izgrađena hidrocentrala Đerdap 1. Dugačko je preko 100 kilometara, a na najširem mestu široko osam kilometara.

2.Vlasinsko jezero

Jugoistok Srbije ima mnogo toga da ponudi, a jezera su čista lepota. Vlasinsko jezero je pravi neotkriveni dragulj na kom se nalaze plutajuća ostrvca. Odlično je mesto za miran odmor, daleko od gradske gužve.

View this post on Instagram

#rajnazemlji#priroda#odmorusrbiji#

A post shared by Vlasinsko Jezero (@vlasinsko_jezero_srbija) on

3. Belocrkvanska jezera

Nalaze se u južnom Banatu, sto kilometara istočno od Beograda. Belocrkvanska jezera su Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara… Jezera su nastala iskopavanjem šljunka, pa je voda prozirna, zelena, a plaže su peščane.

4. Srebrno jezero

Srebrno jezero je veštačko jezero, nastalo 1971. godine pregrađivanjem dunavskog rukavca, pa sada ima površinu četiri kilometra kvadratna, dužinu 14 kilometara, širinu 300, a prosečnu dubinu 8 metara. Zalazak sunca je nešto što nikako ne smete propustiti dok ste ovde! U kasnim popodnevnim časovima voda zbog bezbroj iskrica po površini dobija biserni odsjaj i tada shvatite po čemu je ovo jezero u stvari dobilo ime.

5. Zaovinsko jezero

Nalazi se kod mesta Zaovine, na planini Tari, u granicama Nacionalnog parka Tara, u zapadnoj Srbiji. Veštačko je, ima dubinu od 110 m i napaja se vodom preko pritoka Konjske reke i Belog Rzava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 530 idi na stranu