Foto: Printskrin TV Prva
Foto: Printskrin TV Prva

Kisić Tepavčević: Sve više će se granice otvarati, odmor ipak provedite u Srbiji VIDEO

Podeli

Od 22. maja za ulazak u Srbiju nije potreban negativan test na korona virus, to je jedna od poslednjih preporuka kriznog štaba. Granice će se polako otvarati, a mnogi srpski turisti jedva čekaju vesti o otvaranju prelaza ka državama u kojima već godinama letuju.

Ipak, srpski epidemiolozi savetuju da ove godine ostanete u Srbiji i ovde provede svoj godišnji odmor.

"Ono što ja lično savetujem je da se ostane u našoj zemlji tokom godišnjih odmora. Znamo kakva je epidemiološka situacija i da imamo kontrolu nad širenjem ovog virusa u populaciji i ono što je veoma bitno dostupne su nam službe našeg zdravstveniog sistema ukoliko se pojavi bilo koji simptom, jer znamo da može da se desi naglo pogoršanje u roku od nekoliko sati", rekla je epidemiolog dr Darja Kisić Tepavčević, gostujući u "Jutru" na TV Prva.

Navodi da svako treba da proceni rizik za sebe i svoju porodicu kada je reč o putovanju u inostranstvo, te da je "veoma izvesno da nikakvih zabrana neće da bude, da će granice sve više da budu otvorene da se vraćamo svakodnevnom životnim aktivnostima i da treba da se proceni kakav je stepen rizika za određenu porodicu".

Ona je podsetila i da je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i pre nego što je potvrđeno prisustvo ovog virusa u našoj populaciji više od mesec dana sprovodio nadzor nad ovim oboljenjem.

"Jedna od mera je bila da svi putnici koji ulaze na područje naše zemlje dobijaju takozvano zdravstveno upozorenje u kojem je tačno istaknuto koje simptome treba da prate. Takođe su dobijali brojeve telefona na koje treba da se jave. Oni će i sada dobijati takav papir ali će biti i dodate infirmacije - da se ulazi u zemlju u kojoj je potvrđena cirkulacija ovog virusa, uz napomnu značaja korišćenja svih preventivnih mera", navela je ona.

Potvrdila je da na ulazu u Srbiju od 22. maja više neće biti potreban negativan test na covid-19. Kaže i da su napustili predlog da je za ulazak u zemlju potreban negativan test jer se pokazalo da nije pouzdan.

"Pokazalo se da test i nije toliko dobar... Od samog početka smo znali da u momentu testiranja osoba može da bude u inkuabcionom periodu u momentu početka zaražavanja kada se još nije umnožila dovoljna količina virusa tako da je u tom slučaju test lažno negativan. Takođe pokazalo se da 72 sata jeste dug vremeski period ukoliko se osoba nije pridržavala odgovorajućih preventivnih mera", navela je ona.

Objasnila je i da su mnogi kada bi dobili rezultat testa koji je negativan, osetili olakšanje, te da su se često i opuštali kada je reč o neophodnim merama, i da to nije bio slučaj samo kod nas već svuda u svetu.

"Svi se vraćamo na koncept pridržavanja ličnih mera zaštite i pridržavanja fizičke distance najmanje jedan metar, uz koriščenje maske kada boravimo u zatvorenom prostoru koji treba maskimalno skratiti", navela je.

Pogledajte više u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu