Užice/Foto: fightbegin/depositphotos
Užice/Foto: fightbegin/depositphotos

"Naoružani pričama očeva": U ovaj srpski grad najviše dolaze Slovenci

Podeli

Tito i dalje živi i to samo na jednom mestu u celoj bivšoj Jugoslaviji, a to je grad na Đetinji koji se jedini može pohvaliti da je svojevremeno bio republika i to samo zahvaljujući vrhovnom komandantu partizanskih odreda.

Čitavih 65 dana potrajao je slobodarski duh, jer Užička republika živela je od 24. septembra do 29. novembra te ratne 1941. godine.

"Josip Broz Tito je imao svoju sobu u kojoj je radio. Prema svedočenjima ljudi koji su tada ovde boravili napravili smo identičan raspored koji čuva duh tih vremena. U sobi se nalaze Titov lični sto, telefon i krevet", kaže za Rinu Goran Novaković istoričar i kustos u Narodnom muzeju u Užicu, gde je 2016. godine urađena jedinstvena postavka pod nazivom "Užička republika".

Slovencima najzanimljivija Titova spomen soba/Foto: RINA
Slovencima najzanimljivija Titova spomen soba/Foto: RINA

U Užicu su se okupljali viđeni ljudi, vodili političke i društvene polemike, a glumci i pesnici imali su zadatak da te sive, ratne dane bar malo oboje, stoga su organizovali kulturne večeri koje su građanima ulivali nadu u bolje sutra.

Jedina slobodna teritorija u Nemcima okupiranoj Evropi nije časila časa, u centru republike, na tada najsavremenijim mašinama štampali su se primerci Borbe i Užičkih vesti koji su pozivali Srbe u narodnooslobodilačku borbu.

"Mašina koja je tad štampala novine se i dan danas nalazi u muzeju, kao i primerci Borbe. Na nekim od njih, kao mesto izdavanja navodi se Beograd, baš da bi se sakrio Titov trag i činjenica da se zapravo nalazi u Užicu. Zadnji broj odštampan je u kafani na Zlatiboru, pred upad Nemaca", kaže Novaković.

Foto: RINA
Foto: RINA

Iako je postajala samo dva meseca Užička repubila ostavila je dubok trag u našoj istoriji. Brojni su putnici namernici koji još uvek nisu zaboravili Titovu Jugoslaviju, pa dolaze u muzej da vide kako je to izgledalo nekad. Međutim, česti gosti su i pripadnici mlađih generacija koji naoružani pričama očeva ne zaobilaze Užice.

"Turisti nam najčešće stižu iz Slovenije, oni su poprilično jugonostalgični. Zanima ih kako je republika funkcionisala i kako su izgledale autentične stvari iz tog perioda. Nijedna ekskurzija nas ne zaobilazi, a čini me se da su đaci poprilično upoznati sa istorijom iz tog perioda. Nema tog deteta koje ne zna ko je bio Tito", rekao je istoričar Narodnog muzeja u Užicu.

Foto: RINA
Foto: RINA

Ako se odlučite da obiđite užički muzej i zakoračite u vremeplov koji će vas vratiti u ratne godine, moći ćete da vidite i autentično oružje koje su partizani i proizvodili i koristili u isto vreme, njihove uniforme, ali i maketu oklopnog voza koji je čak bio blindiran i bombe mu nisu mogle ništa.

Užička republika prestala je da postoji nakon bitke na Kadinjači, kada su Nemci uspeli da sruše srpsko uporište i uđu u Užice. Partzanske snage tada su se sklonile u Sandžak i odatle nastavile svoju junačku borbu protiv okupatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu