Foto:depositphotos/ samot
Foto:depositphotos/ samot

"Svetionik balkanske kulture": Kako američki magazin vidi Beograd?

Podeli

Izložba Marine Abramović stavila je Beograd u “centar pažnje“, pa je tako američki turistički magazin “Conde Nast Traveler“ proglasio srpsku prestonicu “svetionikom balkanske kulture“ i preporučio turistima da ga posete.

“Ovo je najbolje vreme za planiranje posete srpskoj prestonici u kojoj je prisutno mnoštvo umetničkog sadržaja“, navodi ugledni magazin, koji se izdaje u Njujorku.

Magazin poziva turiste da Beograd posete već ove jeseni i skreće pažnju na nedavnu beogradsku izložbu Marine Abramović, koju mnogi smatraju najvećom performans-umetnicom prošlog veka, uz konstataciju da je ona “preuzela“ Muzej savremene umetnosti u Beogradu.

“Izložba Čistač, koja traje do 20. januara je njena najveća i najznačajnija retrospektiva, koja prikazuje njenu 50-ogodišnju karijeru. Takođe ovo je njena prva samostalna izložba u zemlji porekla. Na izložbi se može pogledati više od 120 radova", prenosi magazin.

“Conde Nast Traveler“ poručuje čitaocima da, ako nikada nisu bili u Beogradu, ova veličanstvena izložba predstavlja najbolji izgovor za upoznavanje srpske prestonice, koja je svetionik balkanske kulture i jednog od najpopularnijih evropskih gradova.

Foto:depositphotos/ ollirg06
Foto:depositphotos/ ollirg06

Magazin preporučuje turistima da posete i Muzej Nikole Tesle, za koji kaže da je jedna od najvažnijih turističkih atrakcija Beograda.

“Kolekcija, koja je pod zaštitom Uneska, svedoči o karijeri Tesle posredstvom njegovih tehničkih inovacija i ličnih ostavština“, ukazuje časopis i dodaje da postoje obilasci na srpskom i engleskom, ali da treba rano stati u red, ako se želi dobiti dobro mesto za demonstraciju njegovih opita.

Magazin ističe da je vredan pažnje i impozantni Muzej avijacije, koji se nalazi u retro-futurističkom zdanju iz 1989, po nacrtima bosanskog arhitekte Ivana Štrausa.

U tom muzeju se nalazi na stotine srpskih aviona, među kojima i dva NATO aviona koje su oborile srpske snage tokom NATO bombardovanja.

Takođe se turistima preporučuje obilazak Hrama Svetog Save, koji se naziva "Sagrada familijom istočne Evrope".

Foto:depositphotos/ MitaStockImages
Foto:depositphotos/ MitaStockImages

Magazin podseća da je hram tehnički više od veka pod izgradnjom, jer je napredak bio ograničen zbog bombardovanja saveznika tokom Drugog svetskog rata, pa zatim zbog “gušenja“ u vreme komunizma, i u skorijoj prošlosti zbog ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Veliki napori da se završi enterijer preduzeti su u protekle dve decenije, a jedini deo koji je kompletno završen je Kripta sa lepim mozaicima.

Turistima se preporučuje i obilazak Kalemegdana i Beogradske tvrđave, sa kojih se pruža pogled na ušće Save i Dunava. Taj prostor posetiocima nudi mogućnost obilaska zoološkog vrta, srednjovekovne kule, Rimski bunar i Vojni muzej sa tenkovima i topovima.

Ne propustite crkvu Ružicu, koja je bila magacin za barut, a u kojoj su svećnjaci napravljeni od metaka.

Dalje magazin čitaocima preporučuje hotele, kao i restorane, uz preporučivanje srpskih specijaliteta, a za večernji izlazak - Beton halu, "kao mesto za žurke", prenosi “Tanjug“.

strana 1 od 319 idi na stranu