Foto: Depositphotos / Slast
Foto: Depositphotos / Slast

Ako do sada niste obišli ova jezera u Srbiji, sada je pravo vreme za to

Podeli

Pre neki dan smo vam dali predlog koja su to jezera koja bi trebalo da se posete ovog leta, a sada na spisak dodajemo još neke od zanimljivih destinacija u našoj zemlji.

Vreme je da upoznate lepote naše zemlje, a za one koji to čine svakodnevno - da obnove naučeno.

Naime, naš tekst "Predlog za vikend: Obiđite neko od ovih 5 jezera u Srbiji", imao je veliki broj komentara sa vašim idejama šta bi još trebalo da se poseti, pa smo rešili da proširimo listu predloga.

1. Borsko jezero

Nalazi se u podnožju planine Crni vrh. Borsko jezero je najčešće mesto na kome Borani ovih dana traže spas od vrućina i letnje žege. Ovo akumulaciono jezero, izgrađeno početkom šezdesetih godina, udaljeno je 16 kilometara od Bora. Okruženo je listopadnom i četinarskom šumom, i predstavlja pravi užitak za porodični odmor.

2. Jezero Tikvara

Zajedno sa okolinom je zaštićena kao prirodno dobro. Jezero Tikvara je najveća vodena površina parka prirode. Prostire se između reke Dunav i nasipa u dužini od jednog kilometra. To je jedino prirodno jezero na Dunavu nastalo pomeranjem korita Dunava. Dobilo je ime po barkama, tikvarama u kojima su ribari čuvali svoju ribu.

3. Garaško jezero

Garaško jezero se nalazi u srcu Šumadije, na obodima Bukulje, desetak kilometara od Aranđelovca, na putu Aranđelovac-Belanovica-Ljig. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 400 m a nastalo je 1976. godine pregrađivanjem reke Bukulje i nekoliko njenih pritoka za potrebe vodosnadbevanja Aranđelovca i okoline. Nedaleko od jezera nalazi se bazen sa ugostiteljskim objektom i sportskim terenima za odbojku na pesku i mali fudbal.

4. Jezero Očaga

Jezero Očaga je na teritoriji opštine Lazarevac, i jedan je od najatraktivnijih sportsko-rekreativnih centara i jezera Beograda. Nalazi se na šezdesetom kilometru od Beograda, sa desne strane Ibarske magistrale, na mestu gde se skreće prema centru Lazarevca…

5. Jezero Kudreč

Kroz područje opštine Smederevske Palanke protiču tri reke. Regulacijom tokova reka i potoka stvorene su četiri akumulaciona jezera, od kojih je jedno i jezero Kudreč. Jezero Kudreč je dobilo ime po legendi, u kojoj je nekada davno, duboko u šumi, postojala crkva za koju su Turci čuli, ali nikako nisu mogli da je pronađu. Legenda kaže da im je uz "čašicu razgovora" jedan čovek odao položaj. Nakon nekoliko dana, pošto su u području sadašnjeg jezera Kudreč, u šumi iza gornjeg jezera, našli crkvu u kojoj su se okupljali vernici, na mestu koje im je taj čovek odao i porušili je do temelja, taj čovek je poludeo i išao varošicom uzvikujući: "Kud reče".

Hvala na sjajnim predlozima, a u komentarima nam pišite koja bi još jezera trebalo da obiđemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 985 idi na stranu