Foto: Promo
Foto: Promo

Evropske destinacije i tip odmora - Gde na letovanje, izlet, zimovanje?

Podeli

Uvek iznova inspirativna i prepuna avantura. Centar svetske kulture i istorije. Prebogata prelepim obalama i plažama. Sve ovo Evropu čini najpoželjnijim delom sveta za letovanje, ali i kraće izlete. I danas ćemo govoriti upravo o tome: gde letovati ili gde otići na izlet u Evropi. Krećemo!

Letovanje u Evropi, to su tirkizna mora i avanture koje se pamte

Leto nam se polako približava i ako ne želimo da ostanemo bez mesta sada je pravo vreme da odlučimo gde ćemo da letujemo. Još uvek traju first minute ponud zahvaljujući kojima možemo da prođemo povoljnije. U nastavku evo naših predloga gde da provedete ovo leto! Sardinija - Posetite

Ukoliko želite istraživačku avanturu, ali i fantastične plaže Sardinija je mesto za vas.

Glavni grad ostrva Sardinija je Kaljari. Ovaj grad i najnaseljeniji deo Sardinije je odlično mesto ako želite romantičan izlazak, šoping ili noćni provod. Zara, Maxmara, Pimkie, Desigual i mnogi drugi svetski brendovi imaju svoje prodavnice baš ovde. Dok ćete barove i restorane sresti na savakom koraku.

Grad ima i kulturne znamenitosti: Gradska palata, palata Regio i katedrala Santa Maria, te srednjevekovne kule: dell’Elefante i San Panrazio. Kaljari se može pohvaliti i 8 km dugačkom plažom, jednom od najdužih u Evropi. Svakako jedan od onih gradova za koji vam nikako nije dovoljan jedan dan za obilazak.

Avanturistima i ljubiteljima istorije, Sardinija će biti zanimljiva kao jedna od najstarije naseljenih regija Evrope. Nuragi je svedočanstvo o tome. Reč je o ostacima kamenih građevina koji potiču još iz bronzanog doba. Ovo je jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta Evrope i nalazi se pod zaštitom UNESCA kao svetska baština.

Nezaobilazan grad nalazi se na severu Sradinije i reč je o Alegru. Grad je okružen tirkiznim morem i prelepim nepreglednim plažama sa sitnim peskom. Uske uličice grada uveče vrve od šetača. Atrakcija Alegra su i ostaci tvrđave i kule, kao i prelepa katedrala Santa Maria. I za kraj, opet nešto za avanturiste - Neptunske pećine, koje se nalaze baš u Alegru. Ovo su jedne od najvećih i najpoznatijih pećina u čitavoj Italiji i ako se nađete u Allegro preporuka je da ih posetite.

Cene na Sardiniji su generlano pristupačne. U restoranima cene su približne Beogradskim. Osim ukoliko se ne opredelite za restorane na plaži, oni su skuplji. Cene ležaljki se kreću od 7-12 evra. Ono što je naša preporuka, ako ste u mogućnosti je da iznajmite rent a car, tako će obilazak Sardinije da bude potpun. Lisabon - Posetite prestonicu Portugala

Portugalska prestonica jedina je evropska prestonica koja izlazi na Atlantski okean. Često se i zaboravi da je Lisabon druga najstarija prestonica Evrope. I već sada naslućujete šta vam Lisabon sve može ponuditi: prebogatu istoriju i fanatastične plaže koje važe za jedne od najlepših u Evropi.

Istorijsko jezgro Lisabona je gradska četvrt Alfama. Ovde se nalazi najviše znamenitosti Lisabona. Zamak Sao Žorže jedna je od atrakcija ove četvrti. Utvrđenje koje je blistalo tokom 13 veka, a kasnije porušeno, obnovljeno je u XX veku. Danas je ovo jedna od najposećenijih atrakcija Lisabona sa koje se pruža fantastičan pogled na panorama ovog grada.

U Alfami je i najstarija lisabonska crkva iz XII veka Santa Maria Maior de Lisboa. Nešto što ne smete propustiti da vidite je manastir Žeronimos, po mnogima najlepša građevina Lisabona. Građevina je podignuta u slavu otkrića puta za Indiju, u XVI veku, i svedočanstvo je slavnog perioda Doba otkrića. U Žeronimosu je sahranjen Vasko de Gama.

Još mnogo je atrakcija u Alfami, prepuštamo da neke oktrijete i sami, šetajući ovim delom grada. Četvrt je vrlo prijatna za šetnju, ispunjena je zvucima fado muzike, a ima i dosta vidikovaca sa kojih se proteže pogled na Lisabon.

A mi se iz Alfame selimo u Baišu. Baiša je još jedan kvart koji ne smete zaobići jer su u njemu smeštene brojne znamenitosti. Reč je o delu grada koji je obnovljen nakon što je grad bio pogođen cunamijem 1755. godine. Baiša je obnovljena po uzoru na London i Pariz.

Danas se u njoj nalaze kraljevska palata Bolsa i statua posvećena kralju Žozeu I, zatim trg Rosio. Na kraju najpoznatije ulice Baiše, ulice Rua Augusta nalazi se: čuvena Trijumfalna kapija. Kapija je simbol pobede i obnove grada nakon zemljotresa i smeštena je na trgu Komersio.

Cene u Lisabonu su vrlo pristupačne. Cene smeštaja i hrane su nešto više nego u Beogradu. Ono na šta bi trebalo da se pripremite ukoliko se odlučite da letujete u Lisabonu su jako visoke temperature. Sitonija - Mediteran u svom najlepšem izdanju

Mnogima su Grčka i Meditaran sinonimi i simboli letovanja. Plaže na Sitoniji i tirkizne nijanske mora opravdavaju sve ove epitete. Sitonija je poluostrvo Halkidikija smešteno između Atosa i Kasandre. Sitonija je najpoznatija po ogromnom broju plaža, koje sigurno nećete moći da obiđete za jedno leto. Bogata i raznovrsna vegetacija, zajedno sa borovim šumama i tirkiznim nijansama mora čine Sitoniju jednim od najlepših poluostrva Mediterana.

Istina, ne možete sve plaže obići, ali postoje one koje ne biste smeli preskočiti. Jedna od njih je i plaža Orange. Ovo je najpoznatija plaža Sitonije. Nedaleko od nje je i plaža Mega Portokali, takođe vrlo lepa plaža i do nje se može stići laganom šetnjom od plaže Orange. Još jedna plaža koja se izdvaja po svojoj lepoti je Karidi. Kao i Oranga plaža, i Karidi je karakterstična po sitnom pesku, mirnom moru i prirodnim hladovima.

Neos Marmaras je najživlje mesto Sitonije i centar zbivanja. Puno je taverni, noćni život je raznovrstan, a mesto je popularno među našim turistima. U Neos Marmarasu se možete snabdevati namirnicama s obzirom na to da se u njemu nalaze veliki supermarketi, ali i lokalne prodavnice. Kada se nađete u Neos Marmarasu ne propustite da posetite selo Partenonas, koje se nalazi nedaleko od ovog grada. Reč je o starom napuštenom selu u kom su očuvane autentične kuće. Neke od njih su pretvorene u butik hotele.

Ljubiteljima istorije preporučujemo zapadnu Sitoniju, tačnije grad Toroni koji obiluje spomenicima iz antičkih i vizantijskih vremena. Mesto obiluje i tavernama, barovima na plaži gde se organizuju tematske muzičke večeri. Nedaleko od glavne plaže Toronija nalazi se sporedna plaža Destenika, koja je najlepša plaža ovog mesta.

Cene na Sitoniji se prošle godine nisu značajno menjale, a ne očekuje se ni ove sezone neka značajna promena. Povoljne ponude za Sitoniju, ali i druga letovališta u Grčkoj možete pronaći na stranici - letovanje Grčka.

Izlet je dovoljan da vas Evropa ostavi bez daha

Foto: Promo
Foto: Promo

Kada nam vreme ili novac ne dozvoljavaju da provedemo odmor u nekoj Evropskoj destinaciji, izleti mogu da budu odličan izbor. Upravo vođeni time, predstavljamo vam par ideja gde biste mogli da odete na izlet u Evropi Transilvanija - Spoj prelepe prirode, istorije i mistike

Planinski deo Rumunije, Transilvanija, već decenijama unazad isnpirativno je mesto za sve ljubitelje zamkova i istorije.

Brašov je atrakcija Transilvanije koju bi trebalo prvo posetiti. Reč je o malom gradiću, koji se relativno brzo obiđe. Zanimljiv je jer su do danas u njemu očuvane srednjevekovne četvrti, a od atrakcija se izdvajaju Cna crkva, Gradski trg, ulica Strada Sfori.

Zamak Peleš jedan od najlepših zamkova Rumunije smešten je u Transilvaniji. Nalazi se na 40 km od pomenutog Brašova. Izgradnju dvorca je poručio Karol I Rumunski, a dvorac je izgrađen u renesansnom stilu, ali su jasno vidljivi i gotski i barokni stil. Dvorac poseduje kolekciju oružja i jednu od najvećih kolekcija slika u Evropi.

Obilazak Transilvanije je nezamisliv bez obilaska dvorca Bran, poznatog još i kao Drakulin dvorac. Ovo je dvorac sada već čuvenog grofa Vlada Cepeša. Dvorac je već desetinama godina unazad obavijen velom misterija i teorija koje pored nesporne lepote dvorca, dodatno privlače turiste.

A za grofa Vlada vezana je još jedna atrakcija Transilvanije, a to je Sigisoara, njegov rodni grad. Ovo je i najočuvaniji srednjevekovni grad u Rumuniji.

Pored svih navedenih atrakcija, sigurni smo da će Transilvanija na vas ostaviti utisak i svojom prirodom. Prag - Osetite romantiku Češke prestonice

Grad na obali Vltave, je grad čija arhitektura pleni svojom lepotom svakoga ko poseti Prag. Najzanimljiviji deo Praga je Stari Grad, gde se i nalazi simbol Praga čuveni astronomski sat iz XV veka.

Stari Grad spojen je sa Malom Stranom Karlovim mostom. Šesnaest masivnih lukova ovaj most čine zaista impozantnim i velelepnim. Međutim pored svoje grandioznosti ovaj most važi za jedno od najromantičnijih mesta Praga, pogotovo tokom proleća i jeseni.

Simbol Praga je je i Praški zamak. Po Ginisovoj knjizi ovo je jedan od najvećih zamkova na svetu. Zamak potiče još iz IX veka a u njemu su odsedali rimski imperatori, češki kraljevi, predsednici Čehoslovačke i kasnije Češke.

Često se kaže niste posetili Evropu, ako niste posetili Prag. Putovanje u glavni grad Češke je zaista jedno od onih koje se pamti celog života. Atina - Proleće je idealno za obilazak glavnog grada Grčke

Atina je grad koji bi svako barem jednom trebalo da poseti. Nevolja je što zbog gužvi često ne vidimo njene atrakcije kako bi trebalo. Zato je period proleća, mart, april, idealan za obilazak Atine. Temperature su prijatne, a turista još uvek nema u velikom broju, pa možete na miru razgledati sve njene atrakcije.

Akropolj i Partenon su nezaobliazne atrakcije Atine. Podno Akropolja nalazi se Plaka - atinska Skadarlija. Svojim kaldrmisanim uskim uličicama, velikim brojem tradicionalnih restorana, crkvama, suvenirnicama neodoljivo podseća na čuvenu beogradsku četvrt. Ova četvrt odiše duhom stare Atine.

Ljubitelji sporta i olimpijskih igara bi trebalo da posete stadion Panatinaiko. Stadion potiče još iz VI veka pre nove ere, a na njemu su se održavale igre posvećene boginji Atini. 1896. godine na ovom stadionu su obnovljene Olimpijske igre.

Ukoliko biste da vidite Atinu iz drugog ugla, kao na dlanu, posetite brdo Likavitos sa koga se pruža prelep pogled na panorama Atine. Do vrha brda se može stići pešice i žičarom.

Nadamo se da su vam naši predlozi bili do pomoći i da ste odabrali vašu destinaciju za letovanje ili izlet. Želimo vam prijatno putovanje i lep provod!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu