Foto: Marija Nišić
Foto: Marija Nišić

Paola Magoni, osvajačica olimpijskog zlata, posle 39 godina ponovo na Jahorini

Podeli

U utorak, 28. februara, na Jahorini je održana konferencija za medije povodom svečanog prijema počasne gošće Olimpijskog centra Jahorina, italijanske skijašice i osvajačice zlatne olimpijske medalje u trci slaloma 1984. godine, Paole Magoni, čija je višesatna poseta planini započela na stazi Slalom, u Rajskoj dolini.

Na konferenciji za medije, upriličenoj u polaznoj stanici gondole Poljice, direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevanić, izjavio je: „Danas je našu planinu posetila istinska istorijska ličnost, gospođa Paola Magoni, koja je pre 39 godina na stazi Slalom učestvovala u trci slaloma i osvojila zlatnu medalju na tada održanim Zimskim olimpijskim igrama, ’84 godine. Za sam početak posete koja nam je priredila veliku radost obišli smo upravo stazu Slalom, na kojoj je Paola odnela najsjajnije odličje u disciplini slaloma, a na kojoj smo joj i zvanično poželeli dobrodošlicu. Pre nego smo vam se pridružili u gondoli Poljice, na putu ka ovamo mnogobrojna dečica i skijaši sa velikim osmehom na licima dočekali su Paolu, i to me jako raduje. Činjenica da su naši najmlađi posetioci jednako uzbuđeni kao mi odrasli, koji smo Paolu gledali na našim malim ekranima ili upravo na stazi Slalom, neverovatna je“, i dodao: „Iz dosadašnjeg razgovora sa Paolom saznao sam da ona, tada davne ’84, nije imala novca da dođe na Zimske olimpijske igre, ali da joj je baka, verujući u nju i njen uspeh, dala svu svoju ušteđevinu za njeno olimpijsko putovanje o kojem danas tako ponosno govorimo. Tokom panoramske vožnje gondolom Poljice i posete Olimpijskom baru Paolu ću detaljnije upoznati sa našom planinom, a upravo će ona moći povući najbolju paralelu između Jahorine nekada i sada, i nestrpljiv sam da čujem njene utiske. Oni koji vole skijanje i žive ovaj sport kao što to činimo mi, izuzetno se lako i dobro razumeju. Upravo zbog toga su posete kao što je ova toliko posebne, i nadam se da će ih u budućnosti biti sve više. Za sam kraj, dodao bih da veliku zahvalnost u realizaciji današnjeg, svečanog dočeka dugujem ski klubu „Olimpik“.

Za medije, tom prilikom, sa velikim zadovoljstvom, i čak suzama u očima punim nostalgije, govorila je upravo Paola Magoni: „Veliko hvala za poziv da još jednom posetim skijalište koje pamtim po prelepim uspomenama i najvećim uspesima, ali pre svega hvala na emocijama koje ste mi svojim dočekom, ovog poslepodneva, priredili. Toliko sam uzbuđena i emotivna da mi je čak malo teško i govoriti. Zaista nisam očekivala ovakvu dobrodošlicu, naročito nakon svih ovih godina. Moram da istaknem da je ovaj dan vrlo sličan danu kada sam osvojila zlatnu olimpijsku medalju, što me čini još emotivnijom. Svim srcem se zahvaljujem svima vama koji ste mi omogućili ovakav dan, jer ovakav prijem, moram da istaknem, u Italiji ne bih imala“.

Foto: Marija Nišić
Foto: Marija Nišić

Iako se na konferenciji za medije održanoj na Jahorini sa velikom nostalgijom govorilo o događajima od pre skoro 40 godina, učesnici iste akcenat su stavili i na one događaje i projekte koji će oblikovati budućnost naše dece, te tom prilikom, 10 vrednih mališana, učesnika akcije „Hiljadu skija za našu decu“, uručili zaslužene nagrade, skije. Svi zainteresovani mališani i dalje mogu da se prijave za akciju „Hiljadu skija za našu decu“ koja je svoj epilog dobila na Instagram nalogu direktora Olimpijskog centra Jahorina, Dejana Ljevanića, na @dejanljevnaic. Na ovom nalogu nalaze se i video zapisi po uzoru na koje jdeca treba da kreiraju sopstvene zanimljive video zapise, kao i potrebne informacije o načinu učešća, ali i informacije o akciji „Hiljadu kaciga za našu decu“, putem koje deca mogu da osvoje dodatne, vredne skijaške nagrade.

Foto: Marija Nišić
Foto: Marija Nišić

Poseta Paole nastavila se vožnjom gondolom Poljice do vrha planine i Olimpijskog bara, tokom koje se iz njenih kabina pružao sjajan pogled na formacijsko skijanje instruktora skijanja Jahorine, koji su ovim činom Paolu posebno pozdravili. Tokom vožnje gondolom Poljice, direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevanić, Paolu Magoni upoznao je sa činjenicom da svakodnevno na jahorinskim stazama skija više od 9.000 skijaša, no i da, s obzirom na kapacitet instalacija vertikalnog transporta od čak 31.000 skijaša na sat, na sjajno uvezanim stazama nema gužve.

Foto: Marija Nišić
Foto: Marija Nišić

Martovsko skijanje na jahorinskim stazama među skijašima i ljubiteljima ove planine poznato je kao najljepši period svake zimske sezone za uživanje u suncu, visokom snežnom pokrivaču na besprekorno uređenim stazama i punom kapacitetu skijališta kada je reč o instalacijama vertikalnog transporta. Dani su u mesecu martu znatno duži, zalasci savršeni, a dnevno skijanje, kao i noćno, fenomenalno. Blagi temperaturni minus karakterističan za ovaj mesec obezbediće sjajne uslove za skijanje i potpuno uživanje skijaša koji na Jahorinu i dalje pristižu u velikom broju, znajući da je naljepše skijanje upravo u ovom mesecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu