Foto: Shutterstock/Kemal Mercan
Foto: Shutterstock/Kemal Mercan

Najlepše putovanje počinje upravo ovde: Dobro došli u turski Egej

Podeli

Kristalno čista voda, netaknuta priroda, osamljeni zalivi, očaravajući proizvodi i istinski gostoljubivi ljudi. Egejska regija Turske nudi izuzetnu fuziju klasične istorije, prirodnih lepota i jedinstvenih iskustava.

Širom obale, lokaliteti sa liste svetske baštine UNESCO-a gledaju na male gradove i živopisne zalive, tradicionalni turski guleti plove između uvala i ostrva, a meštani se i dalje bave starim zanatima. Sa tihim uvalama, tirkiznim vodama i bujnim zelenilom, priroda ovde nagrađuje sve. Od zadivljujućih smeštaja, preko prefinjenih delicija i raskošnog hiljadugodišnjeg istorijskog nasleđa do zapanjujućih iskustava, turski Egej obećava ispunjenost odmora. Vreme je da otkrijete način života u turskom Egeju.

Smeštaj u svom najboljem izdanju

Turski Egej nudi razne mogućnosti smeštaja u samom srcu prirode u svim nijansama plave i zelene, uključujući kako obnovljene stare kamene kuće i vile, tako i osamljena odmarališta i butik hotele, koji pored mirnoće, nude sve što možete poželeti, dok će vas prelepi pejzaži neprestano pratiti tokom vašeg boravka. Rezervišite rajski hotel na padini sa pogledom na svetlucavo Egejsko more ili mirno i elegantno utočište u vinogradima sa prepoznatljivim pansionima i sobama, od kojih svaka ima pogled na najidiličnije vinograde turskog Egeja.

Foto: Promo
Foto: Promo

Potpuno opremljene sobe ili paviljoni za goste sa staklenim kliznim vratima i balkonima u punoj visini, negovanim vrtovima, privatnim bazenima i tremovima su osnove ovih luksuznih smeštaja. Spoljašnji trpezarijski stolovi i veliki dnevni kreveti pružaju udoban odmor na otvorenom.

Odvojite vreme da uhvatite korak sa najnovijim umetničkim delima ili se samo prepustite opuštenim rukama, jer hoteli često ugoste sezonske izložbe savremenih umetnika različitih izraza, dok neki od njih imaju najbolje spa pakete i pakete talasoterapije. Takođe, možete se opredeliti za lične treninge ili grupne aktivnosti za opuštanje i rebalans uma, tela i duha. Priuštite vašem telu i duši aktivnost u okruženju sa prekrasnim pogledom na more i najsavremenijom opremom za vežbanje, a nakon treninga, možete podići nivo energije uz sveže ceđene voćne sokove ili fantastične kulinarske specijalitete.

Fantastične palete boja i ukusa

U turskom Egeju, velikodušna Majka Zemlja pruža ukusnu hranu, jer su klima i tlo pogodni za uzgoj raznolikog voća i povrća, dok uzgoj maslina i proizvodnja maslinovog ulja preovlađuju u celom regionu. Drvo masline je izvor mnoštva dobrog, privlačno kako nepcima tako i oku, jer masline se mogu kiseliti ili soliti za ukusne brančeve ili apero stolove, listovi masline se koriste za pravljenje biljnih čajeva, dok se suve grane pretvaraju u predmete koji donose rustikalni izgled za trpezu, a maslinovo ulje se, pored kuvanja, koristi i za lečenje na ovim prostorima. Prošetajte kroz maslinjake da biste se divili lepoti tla ovenčanog srebrno-zelenim listovima, pomirišite i okusite sveže ceđeno ekstra devičansko maslinovo ulje.

Još jedan proizvod regiona, koji postoji hiljadama godina, je vino koje danas turski vinari proizvode svojim radom, mudrošću i značajnim iskustvom. Možete krenuti impresivnom vinskom rutom da biste se divili zadivljujućim pogledima, degustirali vino u prelepim vinogradima i uparili ova vina sa lokalnim delicijama.

Poznata po jelima od maslinovog ulja, svežem voću i povrću i morskim plodovima, egejska kuhinja vas poziva u posebnu gastro avanturu punu jedinstvenih ukusa.

Foto: Promo
Foto: Promo

Iskustva krojena po meri

Možete posetiti mala sela poznata po svojim grnčarskim zanatlijama i prepoznatljivoj crvenoj glini i doživeti privatnu demonstraciju lokalnog zanatstva kroz praktičnu radionicu grnčarije.

Neka sela neguju stogodišnju tradiciju tkanja ćilima. Turski Egej je savršen za istraživanje malih, autentičnih sela da biste bili svedoci tradicionalnih procesa predenja, bojenja i tkanja i divili se finoj kolekciji prostirki i ćilima. Netaknuta sela vas takođe vode kroz gastronomsko putovanje krunisano rustičnim seoskim obrokom.

Što se tiče iskustava na moru, aktivnosti prilagođene vama se kreću od jednonedeljnih izleta preko piknika na ostrvu, do romantičnih krstarenja u zalazak sunca, kako na motornim jahtama za one koji su u žurbi, tako i na jedrilicama za one koji vole da provedu vreme u jednom lakšem tempu. U potpunosti uživajte u svom odmoru na prelepim obalama koje kombinuju nijanse plave i zelene, dok tirkizno Egejsko more prekriva fini pesak ili šljunkovite plaže, a drevne borove šume osvežavaju vazduh.

Kako je turski Egej kombinacija istorije i prirodnih lepota, ne propustite priliku da svratite i u drevni grad Knid, čije luke su sada omiljena sidrišta jahti i jedrilica na jednodnevnim krstarenjima, koje se zaustavljaju za ručak, kupanje i posete starim gradskim ruševinama.

Istorija samo za vas

Drevne ruševine regiona su kao muzej na otvorenom, koji prati put razvoja čovečanstva. Istorijska mesta svetske baštine sa UNESCO-ve liste, kao što su Efes, Pergam, Priena, Milet, Didima, Afrodizija, Laodikija, Pamukale i Hijerapolis, nalaze se na nekoliko sati vožnje od glavnih gradskih centara.

Prošetajte stopama različitih civilizacija i bićete impresionirani višeslojnom kulturnom strukturom regiona, koja se tokom celog puta prepliće sa sadašnjicom. Turski Egej je region gde sunčevi zraci neguju maslinjake, koji puštaju svoje korene među milenijume sjajnog mermera.

Foto: Promo
Foto: Promo

Egejski način života

Razumeti egejski načina života značilo bi da uživate u svakom trenutku.

Prošetajte kroz voćnjake da biste probali sočno voće direktno sa drveća. Gledajte proizvodnju maslinovog ulja ili odvojite vreme za degustaciju vina od lokalnih sorti grožđa da biste se divili njihovoj kombinaciji sa autentičnim jelima. Ukratko, usporite, da biste uživali u luksuznom odmoru na netaknutoj zemlji i pridružite nam se na turskom Egeju!

Foto: Promo
Foto: Promo

Više informacija pogledajte na linku https://goaegeanturkiye.com/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu