Foto: Promo/Turistička organizacija Srbije
Foto: Promo/Turistička organizacija Srbije

Biram Srcem, biram Srbiju: Sokobanja kao najbolji izbor za nezaboravan odmor

Podeli

Turistička organizacija Srbije preporučuje, ove zime posetu Sokobanji jer njena priroda pruža turistima jedinstven doživljaj i okrepljuje snagu i dušu u zimskim mesecima.

Plave boje potiču od njenih lekovitih izvora i mineralnih voda u kojima se može uživati svih 365 dana u godini, a posebno predstavljaju tajnu dobrog osećanja tokom zimskih meseci. Toku i čarima, nadaleko čuvenih lekovitih sokobanjskih voda, posetioci se mogu prepustiti u opuštajućim tretmanima modernih Wellness i Spa centara i hotela, u sopstvenoj režiji ili uz podršku stručnjaka moderne i alternativne medicine, odnosno na potpuno jedinstven način u ovom delu evrope, na samom vrelu termalne vode - u turskom Amamu, starom pet vekova.

Foto: Promo/ Turistička organizacija Srbije
Foto: Promo/ Turistička organizacija Srbije

Tursko kupatilo Amam, nalazi se u strogom centru Sokobanje u centralnom banjskom parku i datira iz 15. veka. Izgradili su ga Turci na temeljima rimskih termi. Prvi put je obnovljeno u 19. veku (1834. god.) za vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića. Iz tog perioda datira i kneževa kada, koja je pod zaštitom države i predstvalja kulturno-istorijski spomenik od velikog značaja. Poslednji put je obnovljeno 2005. god. U njemu je i posle renoviranja sve ostalo autentično, muški i ženski bazen i kada Knjaza Miloša Obrenovića. Dno bazena u ženskom amamu je autentično i potiče iz perioda rimskih termi. U Amamu su snimljene scene čuvenog filma "Zona Zamfirova" reditelja Zdravka Šotre. U Amamu su banjskim gostima na raspolaganju različiti programi koji obuhvataju manuelne i podvodne masaže, biserne kupke i kupanje u termalnoj vodi. Tursko kupatilo ima dva termomineralna izvora, temperature između 43 i 47ºC. Pod zaštitom je države kao spomenik kulture od velikog značaja. Pored uživanja u sokobanjskim otvorenim i zatvorenim bazenima, saunama, i ostalim spa sadržajima, tokom snežnih dana, neposredna okolina Sokobanje, pruža mnogobrojne sadržaje. U funkciji su sankališta na brdu Popovica, klizalište u centru Sokobanje, a bela prostranstva planina koje je okružuju omogućavaju ljubiteljima ekstremnih sportova šansu za nesvakidašnja iskušenja. Svakako je najtraktivniji zimski uspon na Šiljak, vrh Rtnja u organizaciji PD "Oštra Čuka" iz Sokobanje. Za sport i rekreaciju u Sokobanji, posetioci imaju izbor na svakom koraku. Kupanje i plivanje u bezenima sa termalnom ili hladnom vodom, tenis, košarku, rukomet na terenima i zatvorenim sportskim objektima, trčanje trim stazom na Banjici, ribolov na Bovanskom jezeru i reci Moravici, biciklizam… sve to i još više za aktivni odmor u Sokobanji i okolini.

Foto: Promo/ Turistička organizacija Srbije
Foto: Promo/ Turistička organizacija Srbije

A da se povrati energija na potpuno zdrav i prirodni način, tu su i sokobanjski specijaliteti u mnogobrojnim restoranima, pripremljeni po tradicionalnim recepturama ovoga kraja, od namirnica koje se proizvode u Sokobanjskoj kotlini. Raskoš prirode, prati i bogastvo gastronomije, pa prosto je veliki izazov, odlučti se, koji specijalitet najpre prodbati: domaću gibanicu sa sokobanjskim sirom, kavajčiće, jagnjetinu ili junetinu pripremljenu ispod sača, čuveno sokobanjsko jelo šuš - muš, ili tradicionalni srpski roštilj na banjski način. Bez obzira na to da li tposetoci traže odmor pun doživljaja ili jedinstvenu kongresnu destinaciju, napravite nešto za sebe i posetite Sokobanju!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 494 idi na stranu